Esteu aquí

Denúncia segura: com es poden protegir les persones en situació irregular quan són víctimes d’un delicte?

Formació per a entitats. Sessió en què es compartiran eines teòriques i pràctiques per a oferir major seguretat a les persones en situació administrativa irregular a l'hora de denunciar.

ATENCIÓ: ORGANITZEM UNA NOVA SESSIÓ EL 29 DE MAIG!

La formació “Denúncia segura: com es poden protegir les persones en situació irregular quan són víctimes d’un delicte?” pretén que les entitats puguin abordar millor les situacions en què identifiquin que una persona en situació irregular ha estat víctima d’un delicte. 

Es tractaran els aspectes legals i pràctics relacionats amb la denúncia segura. A més, es posarà el focus en la protecció concreta de determinats col·lectius i també en la importància de conèixer la distribució competencial en matèria de migracions dels diversos cossos policials. 

️Data i hora: 17 d’abril a les 16 h

Data i hora de la 2a sessió: 29 de maig a les 16 h

Lloc d’ambdues sessions: Centre de Recursos en Drets Humans, c/del Rec, 15

IMPORTANT: el contingut de la primera i la segona sessió serà el mateix. S’ha organitzat una nova sessió pel gran interès que ha generat la temàtica.

En el marc del projecte Safe Reporting, la sessió la impartiran la Natalia Caicedo, professora agregada de Dret Constitucional de la UB i Coordinadora de Safe Reporting; i l’Oriol Nebot, Doctorand en Dret Constitucional i investigador del projecte Safe Reporting.

Escriu-nos a inscripcions.crdh@bcn.cat per a participar de la sessió. Necessitem que ens diguis el teu nom i cognom, l’organització en què treballes o col·labores i quina funció hi desenvolupes.

La jornada constarà de dues parts: una primera de teòrica i una altra d’exposició de casos pràctics, debats en grup i simulacions de situacions reals. La proposta pretén adaptar el desenvolupament de la sessió a les experiències reals de les professionals que hi assistiu.

Resumim, a continuació, el contingut de les dues parts:

Primera part

1. Marc Legal i Denúncia Segura: a què ens referim, amb denúncia segura? Quin és el marc legal actual relacionat amb les persones migrants en situació administrativa irregular? Per què és important conèixer la distribució competencial en matèria d’estrangeria dels diferents cossos policials de Barcelona?

En aquesta part introductòria també hi haurà espai per a conèixer les diferències entre Denúncia Policial, Administrativa i Judicial.

2. Quines situacions estan protegides per la Llei Orgànica d’Estrangeria i el Reglament d’Estrangeria en l’àmbit penal? Les víctimes de tràfic d’éssers humans, les víctimes de violència de gènere, les que han patit agressions sexuals i les víctimes de determinats delictes a qui es dona una autorització excepcional per raons humanitàries. A la sessió s’ampliarà la informació sobre aquests supòsits.

 

Segona part

1. Pràctiques dels cossos policials i unitats de l’Ajuntament de Barcelona: quina és la situació actual a la ciutat? Quines bones pràctiques en matèria de denúncia segura existeixen a Barcelona? Quin paper hi juguen els cossos policials?

2. Exemples pràctics i recomanacions: s’exposaran diverses situacions habituals pel que fa a la denúncia segura i es plantejaran alternatives per a abordar el cas. Posteriorment, hi haurà un espai de debat sobre les situacions i solucions plantejades.

3. Espai final per a resoldre dubtes.

T’hi esperem! La sessió és gratuïta i pots participar-hi enviant un correu a inscripcions.crdh@bcn.cat