Esteu aquí

Finalitza la segona edició de la formació d’Antenes de l’OND

ALIANCES CONTRA LA DISCRIMINACIÓ. 17 membres d’entitats o serveis municipals han participat a la segona edició de la formació d’Antenes de l’Oficina per la No Discriminació.

Els dijous de novembre a la Lleialtat Santsenca han estat l’escenari de la segona edició de la formació “La lluita contra les discriminacions a Barcelona”, en el marc del projecte “Antenes de l’OND”.

La primera sessió va girar al voltant de les desigualtats i les discriminacions a Barcelona. Va començar amb una dinàmica per a trencar el gel anomenada “El joc de les Antenes”. Les persones participants actuaven com a antenes connectores o receptores que s’enviaven informació.  

Això va ser el punt de partida per a parlar sobre la importància d’identificar situacions de discriminació, comunicar-les i, així, fer-les visibles. També es va fer una cartografia social amb l’objectiu de trobar elements que facilitin la prevenció de les discriminacions, com ara teixir aliances, promoure el treball comunitari, la recollida de dades, etc. 

El racisme i la xenofòbia, l’LGTBI-fòbia i la salut mental van ser el centre de la segona sessió. L’Observatori Contra l’Homofòbia va ser l’entitat encarregada de parlar d’LGTBI-fòbia i del seu impacte en la vida de les persones del col·lectiu. L’Ainhoa Nadia Douhaibi Arrazola, professora de la UOC, va exposar una anàlisi històrica i estructural sobre el racisme, fent èmfasi en com el racisme utilitza la cultura per a camuflar-se, entre d’altres reflexions. Finalment, arran de la feina de Salut Mental Catalunya es va parlar de la importància de la despatologització de la salut mental i de la necessitat de trencar prejudicis que infantilitzen i culpabilitzen a les persones amb trastorns de salut mental. 

El tercer mòdul es va centrar en la feina de l’Oficina per la No Discriminació. Es va parlar de la tasca socioeducativa, de la mediació, l’atenció psicosocial i l’assessorament jurídic que ofereix l’OND. Un dels punts més destacats de la sessió va ser la importància d’evitar la revictimització a l’hora d’acompanyar algú que denuncia una discriminació. Acompanyar significa enfortir capacitats i fer suport en la decisió que pren la persona afectada, passi per iniciar un procés de denuncia o no. 

“L’acció de les Antenes en la lluita contra les discriminacions” va ser el títol de l’última de les sessions formatives. Les organitzacions i serveis van assumir un compromís actiu en la identificació, la denúncia i la prevenció de les discriminacions. Van concloure que teixir aliances entre serveis i entitats de la ciutat és fonamental per a defensar els drets de la ciutadania i combatre les discriminacions.