Jornada sobre la prevenció d’incendis en la rehabilitació d’edificis catalogats

Dj, 13/04/2023 - 09:20

Seguretat i prevenció. La jornada tindrà lloc dimecres, 19 d’abril, i s’hi pot assistir amb inscripció prèvia.

La jornada, organitzada pels Bombers de Barcelona, té l’objectiu d’orientar tècnics projectistes, tècnics municipals i empreses instal·ladores sobre el compliment del Codi tècnic d’edificació en edificis protegits on cal preservar elements de valor patrimonial.

Els Bombers de Barcelona organitzen la jornada tècnica “La prevenció d’incendis en la rehabilitació d’edificis catalogats”, adreçada principalment a tècnics projectistes, tècnics municipals i empreses instal·ladores amb l’objectiu d’analitzar les dificultats bàsiques de rehabilitació d’edificis catalogats segons els requeriments del Codi tècnic d’edificació (CTE) i exposar possibles vies de solució compatibles amb el mateix CTE.

El CTE, a través del Document bàsic de seguretat en cas d’incendi (DBSI) i el Document bàsic de seguretat d’utilització i accessibilitat (DBSUA), prescriu les condicions mínimes que un edifici ha de garantir en matèria de seguretat davant l’acció del foc.

Aquests preceptes afecten les instal·lacions de protecció contra incendis, la resistència al foc de l’estructura dels edificis, la seguretat i l’accessibilitat, la intervenció dels bombers en cas necessari, la propagació de l’incendi tant a l’interior com a l’exterior dels edificis o l’evacuació de les persones ocupants en cas d’incendi.

Les prescripcions són fàcilment incorporables en el disseny i la construcció d’una edificació d’obra nova, però poden ser difícils d’assolir en un edifici existent si, a més, cal preservar parcialment o totalment els elements de valor patrimonial que tinguin (elements estructurals, escales obertes, finestrals, etc.).

La jornada tindrà lloc dimecres, 19 d’abril, de 9.00 a 17.30 hores, i s’hi podrà assistir tant de manera presencial, a l’Espai Bombers (carrer de Lleida, 30), com de manera telemàtica (streaming).

Les persones interessades a assistir-hi poden sol·licitar-ho al correu coordinacioeb@bcn.cat especificant el nom, cognoms, empresa, càrrec, dades de contacte i preferència d’assistència (presencial o en remot).

El programa de la jornada és el següent:

9.00 h Benvinguda

Sebastià Massagué (cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de l’Ajuntament de Barcelona) i Albert Ventosa (cap de la Divisió de Prevenció i Investigació Postsinistral dels Bombers de Barcelona)

9.15 h Taula rodona. “Les dificultats d’aplicar el CTE DBSI en la rehabilitació d’edificis protegits. Visió de l’arquitecte, de l’enginyer i de l’Administració”

Montse Vilardaga (Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya), Nacho García (ARC BCN Enginyers Consultors) i Toni Masanes (Districte de l’Eixample, Ajuntament Barcelona). Moderador: Albert Ventosa

10.00 h Les solucions que ofereix el Codi tècnic de l’edificació

Víctor Molinet (cap de la Unitat Normativa i Prestacional del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de l’Ajuntament de Barcelona) i Carles Noguera (Bombers de la Generalitat de Catalunya)

10.45 h Pausa i cafè

11.15 h Solucions basades en sistemes de protecció passiva

Dolors Costa (Clúster de Seguretat Contra Incendis de Catalunya)

11.45 h Solucions basades en sistemes de protecció activa

Mariano de Leonardo (Kosmos Group – Clúster de Seguretat Contra Incendis de Catalunya)

12.15 Solucions basades en l’assaig. Laboratori del foc

Albert Ger i Joaquim Vilar (Applus)

12.45 h Casos pràctics I

Antoni Vilanova (Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic – AADIPA)

13.30 h Solucions basades en mètodes prestacionals. Simulació informàtica de la dinàmica del foc

Carlos Muñoz Blanc (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, UPC)

14.15 h Pausa per dinar

15.45 h Solucions basades en mètodes prestacionals. Simulació informàtica de les condicions d’evacuació

Andrés Pedreira (Pixeling SL)

16.30 h Casos pràctics II 

Francesc Labastida (Estudi GL)

Les persones que hagin sol·licitat assistir-hi en remot i les que no hagin pogut ser admeses en la modalitat presencial rebran l’enllaç de retransmissió de la jornada per correu electrònic. Atesos els límits d’ocupació de la sala, fins divendres, 14 d’abril, no es confirmarà l’admissió de les persones que hagin sol·licitat l’assistència presencial.