Els districtes reflexionen sobre els Plans d'Acció Intercultural

20/12/2023 - 15:15

El divendres 1 de desembre es va celebrar a la seu de l’Eixample la segona trobada anual de personal tècnic dels districtes i serveis que treballen en matèria d’interculturalitat a Barcelona. En aquesta ocasió, la jornada va girar al voltant dels Plans d’Acció Intercultural de Districte, PAID, especialment sobre la seva metodologia i els principals aspectes que cal tenir en compte per a una òptima implementació.

La trobada va comptar amb l’assistència de 18 persones, en representació de vuit dels deu districtes de la ciutat. L’espai va servir per a posar en comú tant aquelles experiències que compten ja amb més recorregut en la implementació del seu PAID, com és el cas de Sants-Montjuïc, així com per compartir aquelles de més recent creació, com són Horta-Guinardó o l’Eixample.

Es va reflexionar també sobre les experiències dels districtes que no han desenvolupat cap pla, però que compten també amb una llarga trajectòria amb el treball en matèria intercultural i es va valorar quins aspectes serien clau per tal que possibles futurs plans aprofitin l’experiència anterior i comptin amb les sinergies i suports necessaris per a assolir objectius.

Després d’una primera part de posada en comú i de compartir les experiències ja existents en el disseny i implementació de Plans d’Acció Intercultural, es va donar pas a la part més dinàmica i participativa, en la qual les assistents es van dividir en grups per tal de reflexionar sobre preguntes com:

  • Com podem integrar els aprenentatges d’experiències prèvies del territori en els PAIDs?
  • Com integrem la tasca dels Serveis d’Interculturalitat ja existents als territoris en l’elaboració i implementació dels Plans?
  • Quins models de governança i estratègies garanteixen una implementació efectiva?

Algunes de les reflexions que es van compartir van girar al voltant de la importància de fer una diagnosi acurada i posar en valor el treball previ existent, que permeti donar continuïtat i reforçar les línies de treball que ja funcionen, i repensar les que no. També es va posar en relleu la necessitat que els PAIDs comptin amb l’impuls des de les Gerències i la implicació de les diferents Direccions, i la necessitat de rebre formació obligatòria.

Pel que fa a la implementació, es creia necessari destinar recursos específics i pensar en un model de governança que permeti un bon seguiment de les accions i treballar en clau transversal. A causa de l’àmplia diversitat territorial, es considerava oportú que cada territori trobi la seva fórmula aterrada al context específic.

La trobada va permetre posar en comú el treball dels districtes al llarg de l’any, amb especial atenció als PAID, però també, reflexionar sobre la tasca dels Serveis d’Interculturalitat i els projectes interculturals. A tall de cloenda, cada districte va compartir les temàtiques rellevants per tractar en la pròxima trobada, i es va remarcar l’espai de trobada per tal de coordinar-se, generar sinergies entre districtes, compartir experiències exitoses i fer front a reptes de futur.