Barcelona reivindica el dret a la vida independent en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

04/12/2020 - 13:56

El 3 de desembre es va celebrar una jornada virtual amb veus expertes sobre el dret a l'autonomia personal en temps de pandèmia. L'Ajuntament també va aprofitar per presentar projectes de promoció del dret a la vida independent com els pisos d’aprenentatge per a una vida independent.

Sota el lema “Sumem capacitats, sumem diversitats”, i amb el rerefons de la situació d’emergència sanitària, l’Ajuntament va aprofitar la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat per reivindicar els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la vida i de la societat, posant el focus en el dret a viure de manera independent.

La jornada sobre ‘El dret a l’autonomia personal en temps de coronavirus’, organitzada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), va comptar amb la participació d’unes 100 persones al llarg de tot el matí.

Hi va participar el regidor i president de l’IMPD, Joan Ramon Riera, qui va posar en valor les actuacions del consistori durant la pandèmia per no deixar cap persona amb discapacitat sola: “S’han creat recursos residencials d’emergència que encara ara mantenim, s’han mantingut tots els serveis d’atenció domiciliària i de vida independent, fent-ho de forma segura tant pels professionals com pels usuaris i usuàries; i també s’han facilitat activitats de respir a l’estiu per a més de 700 persones amb discapacitat i llurs famílies.”

Durant la jornada, també es van presentar tres vídeos de sensibilització on barcelonins i barcelonines amb discapacitat explicaven, en primera persona, el seu procés d’aprenentatge i les seves històries d’autonomia personal. El Roger, la Ruth i la Paula van relatar el seu pas per un pis d’aprenentatge per a una vida independent amb l’objectiu de trencar estigmes i reivindicar el dret a una vida independent.

Projectes de promoció del dret a la vida independent

L’Ajuntament treballa per fomentar el dret de les persones amb discapacitat a viure de forma independent. Aquests projectes es promouen des de l’IMPD i es treballen de manera transversal amb els departaments i els districtes de la ciutat amb l’objectiu de no deixar ningú enrere en la construcció d’una ciutat més justa i igualitària.

Per exemple, destaca el projecte pilot dels pisos d’aprenentatge per a una vida independent, adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual, el qual els ofereix una primera experiència de convivència fora del domicili familiar, amb suport professional personalitzat. En aquest eix d’actuació també són importants els habitatges domotitzats per a persones amb mobilitat reduïda, en els quals l’ús combinat de les noves tecnologies i dels serveis d’assistència personal faciliten la vida autònoma de les persones que hi viuren.

També hi ha el Servei d’Assistència Personal de Barcelona, que proporciona a les persones amb discapacitat, i en situació de dependència, el suport d’un o una assistent personal necessari per a la realització de les activitats de la vida diària i d’inclusió en la comunitat.

D’altra banda, l’IMPD, a través de l’Equip d’Assessorament Laboral (EAL) ofereix suport, assessorament i acompanyament a les persones amb discapacitat que volen trobar una feina o canviar-la. Aquest àmbit ha estat un dels més afectats per la situació sanitària i l’Ajuntament ho ha reforçat amb la convocatòria del Pla d’Ocupació Diversem que donarà feina a 50 persones amb discapacitat.

Finalment, el Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona ha finalitzat ara la fase de diagnòstic per avaluar l’estat d’accessibilitat física i comunicativa dels serveis i equipaments públics i privats d’ús públic, els transports i la via pública. A més, també s’està treballant en un nou model d’inclusió d’infants amb discapacitat o  problemàtiques de salut mental als Centres Oberts de la ciutat, per preparar una oferta d’activitats inclusiva i  una acollida que doni resposta a les seves necessitats. De la mateixa manera, també es treballa en la programació d’espectacles familiars accessibles amb autodescripció,  intèrpret en llengua de signes o subtitulació en pantalla.