Espigolament de taronges amargues a les Corts per fabricar melmelada

02/02/2024 - 14:12

Amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari, des de fa tres anys s’impulsa la recollida comunitària de taronges amargues dels arbres que es troben als districtes de Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i, per primer cop, l'Eixample, per fabricar melmelada. L’espigolament és una iniciativa del programa “Mans al verd”, i en el procés hi col·laboren Parcs i Jardins, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la Fundació Espigoladors i diverses entitats socials dels districtes.

La recollida de taronges va tenir lloc el divendres 2 de febrer al Monestir de Pedralbes. Enguany, va ser l’alumnat de l’Escola Paideia i l’Escola Jeroni de Moragas, i membres del Centre Ocupacional Les Corts i el Taller Ocupacional Ariadna, l’equip encarregat de completar aquesta primera fase del projecte. En total, una seixantena de participants.

Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a l’obrador social es im-perfect®. Una melmelada batejada amb el nom de “La Marga”, que serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària, risc d’exclusió social, o altres situacions de risc.

El projecte 

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen places, parcs i carrers de la ciutat. El districte amb més tarongers de taronja amarga és Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat, on es va iniciar aquest projecte el 2021.

Des de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’impuls de Parcs i Jardins, es desenvolupa aquesta iniciativa a sis districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, amb iniciatives d’economia circular i verda que fomenten la participació ciutadana per avançar cap a un model de ciutat més justa i sostenible.

Per altra banda, el projecte també compta amb accions de sensibilització més enllà de les espigolades. Des d’Espigoladors es duen a terme una sèrie de tallers a centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb els infants, joves i ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.

En l’edició del 2023, el projecte va comptar amb la participació de més de 300 voluntaris i voluntàries en les espigolades i es van recuperar i transformar un total de 2.671 kg de taronja amarga. 11.400 unitats de melmelada “La Marga” que van anar a parar a entitats socials de la ciutat.