La Ludoteca Guitard, reimaginada per millorar l’accessibilitat

30/09/2022 - 09:12

La ludoteca té sales multisensorials i el suport de les eines digitals per reimaginar la ludoteca i plantejar un espai on la tecnologia té un paper de suport imprescindible per adaptar les eines i els jocs de manera que nens i nenes amb qualsevol mena de discapacitat o trastorn de salut mental puguin fer ús de l’espai sense barreres.

A la Ludoteca Guitard s’ha implantat el projecte “Ludoteca digital i accessible per a tothom” de la Fundació Nexe, un projecte d’accessibilitat que s’ha impusat conjuntament entre el Districte de les Corts, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona i Mobile World Capital Barcelona.

El projecte

L’encarregada de desenvolupar el projecte ha estat la Nexe Fundació, amb la proposta “La Guitard, reimaginada: ludoteca digital per a tots i gestió del canvi”. Així, han proposat un projecte global per instaurar la gestió del canvi i la dinamització del centre i assegurar l’èxit de la implantació de la tecnologia a través d’intervencions participatives d’innovació social. Mitjançant la implementació de joguines adaptades, pissarres interactives, projectors interactius amb diferents jocs, música o activitats, sales multisensorials i eines de suport digital, vol atendre totes les necessitats actuals de la ludoteca per oferir un espai lliure de barreres. A més, preveu la implicació de la comunitat, pares i mares, familiars i tutors professionals de referència.

Aquest projecte ha rebut un suport econòmic de fins a 40.000 euros gràcies al finançament del Districte de les Corts i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, que hi ha donat suport i assessorament durant tot el procés.

El repte, que s’emmarca en el programa InnovAcció 2030, va rebre un total de 23 propostes de vuit països (Espanya, els Estats Units, el Regne Unit, Israel, França, Eslovènia, Croàcia i Suïssa), que van tractar l’accessibilitat comunicativa des de perspectives diferents. Aquesta primera convocatòria s’ha canalitzat a través de l’Espai d’Inclusió del Districte de les Corts.

Totes les propostes van passar un procés d’avaluació de tres fases, fins a la selecció del projecte guanyador per un comitè d’experts de Digital Future Society, l’Ajuntament de Barcelona, a través del comissionat d’Agenda 2030, el Districte de les Corts i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.