La Seu del Districte ha acollit l'exposició de l'antiga fàbrica d'Amadeu Carné

18/01/2024 - 08:59

Del 18 de gener al 23 de febrer, la Seu del Districte va presentar una nova exposició sobre l’antiga fàbrica Amadeu Carné, instal·lada a Collblanc a principis del segle XX, i que va contribuir al desenvolupament del barri de Sant Ramon.

L’exposició i la investigació que trobareu al llibret que es va publicar fa uns mesos, volen recuperar i preservar el seu valor històric i arquitectònic.

HISTÒRIA DE LA FÀBRICA AMADEU CARNÉ

L’any 1905 Amadeu Carné Tort va iniciar la construcció d’una fàbrica en els terrenys de la travessera de les Corts, 27 bis (llavors, travessera a Gràcia i Sant Martí, 31), que es va inaugurar el 1910 com una de les principals productores barcelonines de maquinària i instal·lacions per a fàbriques de teixits, i que fins llavors havia estat ubicada al carrer Ponent, 24 (actual Joaquim Costa). Igual que l’antiga fàbrica de Ciutat Vella, el nou recinte de les Corts també es va dedicar a la fabricació de teixits, segurament usant els mateixos telers que construïa.

La fàbrica de seguida es va conèixer com a Ca n’Amadeu, i la seva construcció va propiciar la urbanització de la zona, amb la proliferació de passatges de cases baixes que van originar el barri de Sant Ramon.

En morir el propietari, l’any 1911, la fàbrica va quedar a nom del seu fill Amadeu Carné Fontes, tot i que els altres fills també hi tenien participacions; per aquesta raó la fàbrica es va passar a anomenar “Hijos de Amadeo Carné”. En aquest període l’empresa es va dedicar principalment al teixit, però canviant el producte cap als aprests, també anomenat sector del ram de l’aigua. El 1930 la mort prematura d’Amadeu Carné fill, als 38 anys, fa que l’empresa quedi a mans de la seva vídua, Teresa Muset Capdevila. En aquest període la fàbrica es va fragmentant i dins del recinte s’instal·len petites empreses. Per altra banda, l’antiga fàbrica de maquinària es va compartir amb altres empreses de menor rellevància, com les de Casarramona J. i E., Juan Blanch i Andreu Casaus i Cia, entre altres de més petites.