Mercat de Provençals

El mercat es va construir l'any 1974 en el mateix lloc on des del 1960 hi havia instal·lat un mercat a l'aire lliure d'alimentació que concentrava els compradors d'aquesta àrea.

L'origen del barri de Sant Martí de Provençals es remunta a l'època dels romans i té activitat comercial des d'aleshores. El territori de Sant Martí de Provençals s'estenia a llevant de la ciutat de Barcelona, des de les muralles fins als marges del riu Besòs i des del mar fins a la muntanya del Carmel.

Provençals prové de la paraula llatina 'provincialis', utilitzada pels romans per anomenar els camps situats més enllà de les muralles de les ciutats.

Fins a l'any 1716, Sant Martí de Provençals va ser una parròquia sufragània de Santa Maria del Mar. A partir d'aquesta data, a conseqüència del Decret de Nova Planta, es va convertir en un municipi independent fins al 1897, en què va ser agregat a la ciutat de Barcelona amb els pobles de Gràcia, Sant Andreu, Sants, les Corts i Sant Gervasi.

Amb l'annexió, el Clot i el Poblenou, els principals nuclis habitats de l'antic municipi, aïllats entre ells i amb característiques pròpies, van accentuar la seva personalitat.

Arquitectura

Any de construcció: 1974.

Tipus d'edifici: aïllat.

Superfície total: 6.144 m2.

Superfície comercial: 1.008 m2.

Remodelacions: finalitzada el 2013