L’Ajuntament de Barcelona rep el premi ‘Pajarita Ilustre’ com a reconeixement al seu compromís amb l’economia circular

El premi ha destacat, entre altres coses, el canvi de dotació de contenidors blaus fet per l’Ajuntament, que ha optimitzat els sistemes de tancament

..
26/04/2024 - 11:37 h

El programa ‘Pajaritas Azules’ de ASPAPEL va celebrar ahir la seva 8a edició sota el lema “El Paper de tots”, reconeixent l’excel·lència de la seva gestió en la recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartó a sis entitats locals (ajuntaments i agrupacions de municipis) de la província de Barcelona. En concret, ASPAPEL ha fet lliurament del màxim reconeixement, les tres ‘Pajaritas Azules’, a l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament del Prat de Llobregat, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, l’Ajuntament de Castelldefels i a l’Ajuntament de Terrassa.

Aquests guardons es concedeixen a partir de l’avaluació anual de 21 indicadors que analitzen tots els aspectes que concerneixen a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, campanyes d’informació i conscienciació ciutadana, regulació i planificació de la gestió, així com taxes de recollida i traçabilitat. L’acte de lliurament de les ‘Pajaritas Azules’ ha estat encapçalat per Miryam Álvarez Páez, secretària general de Coordinació Territorial d’ASPAPEL i Eduardo Querol, president de ASPAPEL.

Com a novetat, enguany s’ha fet lliurament del premi ‘Pajarita ilustre’ a aquelles entitats locals que porten més de cinc anys consecutius obtenint el reconeixement màxim, és a dir, tres ‘Pajaritas Azules’, demostrant el seu ferm compromís amb la millora contínua en gestió de la recollida selectiva de paper i cartó. Com que cada any el Programa és més exigent, per a mantenir o progressar de categoria, les entitats que participen a ‘Pajaritas Azules’ han incorporat importants millores. Per exemple, l’Ajuntament de Barcelona destaca pel canvi de la dotació de contenidors blaus, optimitzant els sistemes de tancament. A Catalunya, un total de vuit entitats locals han estat reconeguts dins del programa de ‘Pajaritas Azules’.

Segons previsions de ASPAPEL, en 2023 s’han recollit selectivament al conjunt d’Espanya 4,4 milions de tones i s’han reciclat 5 milions de tones de paper i cartó usat. Aquestes dades continuen posicionant a aquesta indústria com un referent a Europa, fent que Espanya sigui el tercer país de la Unió Europea amb major volum de reciclatge d’aquest material.

Amb vuit anys d’història, ‘Pajaritas Azules’ és un programa anual d’assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal de la recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartó enfocat a la millora contínua. Per a mantenir o progressar de categoria, les entitats que participen de ‘Pajaritas Azules’  han de desenvolupar un pla de millora, ja que cada any el programa és més exigent en cadascun dels seus 21 indicadors. Per a poder optar a ser reconegut amb qualsevol dels tres nivells de la iniciativa, és necessari disposar d’un procediment de control i millora de la qualitat i que la mitjana d’impropis, aquells residus que són dipositats incorrectament en un contenidor, sigui almenys igual o inferior al 10% en pes sec.