ISLAM | El Magal de Touba

El Magal de Touba és la celebració que porta a terme la confraria sufí dels murids (murîds) en commemoració de les ensenyances del seu mestre fundador, el xeic Ahmadou Bamba. El Magal de Touba pren com a data el dia en què el xeic va ser arrestat i deportat pels colonialistes francesos al Gabon el 12 d’agost del 1895.

En llengua wòlof, la paraula magal significa “commemoració o homenatge”. Es diu Magal de Touba perquè la celebració té lloc a la ciutat senegalesa de Touba, a 150 km a l’est de la capital, Dakar, on es fa la visita o pelegrinatge (ziâra). Al centre de Touba es troba la Gran Mesquita, ordenada construir pel mateix xeic Ahmadou Bamba el 1926.

La celebració es fixa a partir del calendari lunar islàmic, que correspon al 18 del mes de safar. Les dates del calendari lunar islàmic retrocedeixen entre deu o onze dies cada any respecte al calendari solar.

El ritus característic del magal és la pràctica de la rememoració (dhikr) i la llarga i ininterrompuda recitació de poemes (qasâ’id) del fundador, que pot durar diverses jornades. Són dies festius en què les persones membres de la confraria viatgen d’arreu del món per trobar-se, pregar i menjar junts.

 

LA CONFRARIA DELS MURIDS O MURÎDIYA

El sufisme representa la dimensió més espiritual i interior de l’islam i s’organitza al voltant de les ensenyances pròpies d’una cadena de mestres (silsila) que té el seu origen en el profeta Muhammad (m. 632). Cadascuna d’aquestes cadenes s’anomena “via, camí o confraria” (tarîqa).

La confraria dels murîds va ser fundada al Senegal pel xeic Ahmadou Bamba (m. 1927) en un intent de renovar la pràctica de l’islam i resistir pacíficament davant la colonització francesa. Es tracta d’un moviment musulmà internacional caracteritzat per la seva devoció, treball i servei a la comunitat. Agrupa persones musulmanes de diferents llengües i races, però sobretot africanes d’ètnia wòlof.

El xeic Ibrahima Fall (m. 1930) va ser un dels deixebles del xeic Ahmadou Bamba i va crear una branca dins dels murîds anomenada Baye Fall. Aquest moviment es caracteritza pel seu despreniment dels assumptes mundanals i la seva vocació de servei amb la glorificació del treball pel bé de la comunitat.

*** Imatge: Ahmadou Bamba