Aprovat inicialment el Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global

31/03/2023 - 11:10 h

Redacció

El Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2023-2026 és el full de ruta de la política municipal de cooperació per als propers 4 anys.

El Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2023-2026 és el full de ruta de la política municipal de cooperació per als propers 4 anys.

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui al Consell plenari el “Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2023-2026”, un document que dona continuïtat a l’anterior pla i marca la política municipal de cooperació en els propers 4 anys, tant pel que fa als suports del consistori als  agents de la justícia global, com a l’operativa de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional. La proposta ha estat aprovada inicialment i després de la publicació al BOPB d’aquest acord s’obrirà un període d’exposició pública i d’al·legacions.

La proposta del nou Pla Director s’ha elaborat a partir de l’avaluació del Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global 2018-2021, establint un procés participatiu amb espais de reflexió i debat entre els diferents agents que han participat en la seva implementació. Aquest nou full de ruta vol aprofundir en la nova missió  de la cooperació internacional i en la justícia global, alhora que cercar una millora en l’operativa estratègica del mateix.

El nou Pla consolida el model d’una cooperació per a la justícia global, amb un enfocament municipalista i democràtic, feminista, sostenible i centrat en els drets humans, de banda ampla i orientada cap a una major coherència del conjunt de les polítiques públiques. Per tant, el document s’estructura en 5 eixos que contribueixen a la justícia global: dret a la ciutat i la governança democràtica; cooperació feminista, cooperació basada en drets humans, cooperació de banda ampla, i coherència de polítiques.

Pel que fa a les zones geogràfiques, a les ciutats prioritàries de les regions Mediterrània i Orient Mitjà; l’Àfrica al sud del Sàhara; Mèxic, Centre Amèrica i el Carib; i Amèrica del Sud- se li suma una nova ciutat: Kíiv.  A més, també es prioritzarà el suport a pobles sense estat, com el palestí, sahrauí, kurd i pobles indígenes, que estan en situació de vulneració de drets i persecució per motius polítics, així com les diàspores.

Es preveu un nou desplegament intern per millorar i promoure les relacions  municipals basades en la col·laboració, la complementarietat i la confluència amb altres agendes i actors respecte les necessitats de la ciutat en relació amb la justícia global. En concret, es reforçaran les aliances amb altres ciutats i es participarà de manera més activa en xarxes internacionals per promoure una Barcelona més activa i influent en el sistema global de presa de decisions. Alhora, es manté el suport de l’Ajuntament a les ONG i moviments socials, fomentant el diàleg per millorar i fer més efectiva una política de cooperació de la ciutat.

Respecte als recursos econòmics, l’Ajuntament de Barcelona va acordar l’any 2015 destinar el 0,7% dels recursos propis  a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament i mantindrà aquest compromís durant tot el període de vigència del nou Pla Director.

El  document del Pla Director inclou un annex on correlaciona els seus objectius amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

Podeu ampliar aquesta informació consultant l’apartat sobre el Pla Director d’aquest lloc web.

.