Una delegació de l’Ajuntament de Barcelona visita Maputo per donar continuïtat als projectes de cooperació

04/05/2023 - 11:40 h

Redacció

El passat mes d’abril, una delegació de l’Ajuntament de Barcelona ha visitat Maputo, la capital de Moçambic, per a donar continuïtat als projectes de cooperació en curs.

Aquest passat mes d’abril, una delegació de l’Ajuntament de Barcelona formada per responsables de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional, l’Institut Municipal de Mercats, Mercabarna, l’Agència de Salut Pública i la Direcció de Projectes Urbans, ha visitat Maputo, la capital de Moçambic, per a donar continuïtat als projectes de cooperació en curs.

El programa de treball per a aquesta missió ha estat coordinat per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional, amb l’objectiu de continuar donant acompanyament tècnic als projectes de cooperació acordats en el marc de l’Acord de Cooperació i Amistat entre Barcelona i Maputo 2022-2025, com el de la remodelació de l’avinguda Samoral Machel, un eix principal en el nucli històric de la ciutat, la instal·lació i posada en funcionament dels equips de la xarxa de mesurament de la qualitat de l’aire urbà de Maputo, i el Projecte de Remodelació del Mercat Majorista de Zimpeto, en aquest cas per part de Pablo Vilanova, Director de Sostenibilitat, Estratègia i Innovació de  Mercabarna, i Genís Arnàs, Cap del Departament de Mercats de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona.

En aquest acompanyament tècnic s’ha avaluat el context global on s’implementarà el projecte del nou mercat majorista de Maputo, que inclou les característiques urbanes, el sistema de distribució alimentària dels 68 mercats de la ciutat, el creixement important de l’agricultura local periurbana i els canals de comercialització de petits i petites productores. També s’ha pogut constatar les millores en el Mercado Municipal de Missavene, que el passat mes de desembre inaugurava el nou espai dedicat a les fruites i verdures, i que amb el suport de la Creu Roja s’està treballant en la gestió, en aspectes relacionats amb salut alimentària, i en la prevenció de violència de gènere, i, per altra banda, en la consolidació del Mercado Central, al districte de la Baixa, que justament ara fa deu anys que va finalitzar la seva remodelació integral, com a mercat de referència on podem trobar tots els productes de la cuina moçambicana.

Durant les diferents reunions de treball, s’ha traslladat als equips responsables de l’Ajuntament de Maputo i del Fondo Nacional de Desenvolvimiento Sustentable l’experiència i el model de Barcelona de distribució alimentària, amb el paper clau que representa Mercabarna i la capil·laritat de la xarxa dels 43 mercats municipals de Barcelona, destacant el model de gestió pública amb una alta participació privada dels operadors, i el procés de transformació dels darrers anys de potenciació de l’alimentació saludable amb major presència i visibilitat dels productes de producció local.

Recentment, Barcelona i Maputo han renovat el seu acord de col·laboració per al període 2022-2025, el quart que segellen les dues ciutats. El Protocol d’Amistat i Cooperació preveu de cara al futur fer front als desafiaments metropolitans que comparteixen les dues ciutats. Les relacions van començar fa vint anys quan representants de Barcelona van visitar Maputo després de la gran inundació que va patir, per tal d’oferir ajuda, tot i que els primers convenis formals es van iniciar fa 15 anys. Al llarg d’aquest temps, s’ha treballat sobre àmbits tan diversos com biblioteques i arxius, mercats, ordenació urbana, salut, gestió de residus, crisi climàtica i resiliència urbana.