Barcelona acull la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024

10/04/2024 - 16:00 h

Redacció

La conferència és organitzada per la UNESCO sota el lema “La ciència que necessitem per a l’oceà que volem”.

Barcelona acull entre el 10 i el 12 d’abril la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 organitzada per la UNESCO, que sota el lema “La ciència que necessitem per a l’oceà que volem” reuneix 1.500 persones de la comunitat oceànica i posarà el focus en els reptes i les oportunitats relacionats amb la sostenibilitat dels oceans. L’esdeveniment, que comptarà amb la intervenció de més de 40 ponents internacionals a les sessions plenàries i 100 oradors, marcarà un moment clau per establir prioritats conjuntes per al futur del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) o Decenni de l’Oceà.

El 9 d’abril, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya van oferir una recepció institucional conjunta a la Llotja de Mar per donar la benvinguda als assistents a l’esdeveniment, i el 10 d’abril l’alcalde Jaume Collboni va intervenir en la sessió inaugural de la conferència, on va anunciar la candidatura de Barcelona per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà dedicat a l’economia blava. També van participar en l’obertura la directora general de la UNESCO; els presidents de Cap Verd i de Seychelles; el príncep de Mònaco; el primer ministre de Cook Islands; l’UN SG Special Envoy for the Ocean; el viceministre de Recursos Naturals de la Xina; la ministra de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya, i el president de la Generalitat de Catalunya, entre altres.

D’altra banda, el 12 d’abril el comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Solanilla, intervé en la sessió titulada ‘Ocean and water governance: Towards sustainable blue economies in cities and regions’, en tant que la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, participa en la cloenda de la conferència.

La ciutat acull tant el programa oficial de la conferència com la Setmana de la Dècada de l’Oceà, que entre el 8 i el 12 d’abril ofereix més de 120 esdeveniments paral·lels que tenen lloc en 18 punts de la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona ofereix propostes com un taller que analitza els reptes de la Dècada dels Oceans des d’una perspectiva regional i de ciutat (“Raising to the Ocean Decade challenges: a regional and city perspective”, 8 d’abril a l’Institut de Ciències del Mar, ICM), que abordarà temes com l’economia blava, el rol de la ciència a l’agenda marítima catalana o les iniciatives innovadores per a la gestió del litoral.

El consistori també participa, entre d’altres, en sessions com la que tracta la ciència oceànica per al desenvolupament sostenible de les ciutats costaneres i els ports (8 d’abril a l’ICM) o en l’activitat participativa que aborda la connexió entre ciència i art per fer créixer el sentiment de pertinença a l’oceà (9 d’abril a l’ICM).

Quatre sessions per afrontar deu reptes

La Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 s’estructura en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes del Decenni de l’Oceà i combinarà sessions plenàries d’una hora de durada amb sessions paral·leles d’una hora i mitja cadascuna per aprofundir en els resultats del procés Visió 2030 del Decenni de l’Oceà.

– La primera sessió, “Ciència i solucions per a un oceà net, saludable i resilient”, se centra en la contaminació marina, els ecosistemes i el nexe oceà-clima.
– La segona sessió es titula “Ciència i solucions per a una economia oceànica sostenible i resilient”.
– La tercera sessió, “Ciència i solucions per a un oceà segur i previst”, es dedica a l’observació, la predicció i els sistemes d’alerta primerenca dels oceans.
– La quarta sessió, “Un oceà inspirador i atractiu per a tothom”, es relaciona amb el desenvolupament de capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local i el patrimoni cultural.

Sobre el Decenni de l’Oceà

Proclamat el 2017 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) (‘el Decenni de l’Oceà’) busca estimular les ciències oceàniques i la generació de coneixements per revertir el deteriorament de l’estat del sistema oceànic i catalitzar noves oportunitats per al desenvolupament sostenible d’aquest enorme ecosistema marí.

El Decenni de l’Oceà proporciona un marc de convocatòria perquè científics i parts interessades de diversos sectors desenvolupin el coneixement científic i les associacions necessàries per accelerar i aprofitar els avenços en les ciències oceàniques per aconseguir una millor comprensió del sistema oceànic i oferir solucions basades en la ciència per assolir l’Agenda 2030. L’Assemblea General de les Nacions Unides va encarregar a la UNESCO i la seva Comissió Oceanogràfica Intergovernamental coordinar els preparatius i la implementació del Decenni.

Barcelona, referent en economia blava

La UNESCO va anunciar el març del 2023 l’elecció de Barcelona com a seu de la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024, fet que la consolida com a ciutat referent de la Mediterrània en el sector de l’economia blava el mateix any en què la acull la Copa Amèrica. Aquesta economia representa un 4,3% del PIB i un 1,4% de l’ocupació de la ciutat.