La salut mental és un repte i una prioritat en les polítiques de salut de l’Ajuntament de Barcelona, que ha elaborat a través d’un ampli procés de coproducció amb les entitats del sector el primer (2016-2022) i segon (2023-2030) Pla de Salut Mental de Barcelona.
Què és el Pla de salut mental de Barcelona?
El Pla de salut mental de Barcelona dota el Govern de la ciutat d’una estratègia per abordar les polítiques de millora en aquest àmbit. Té com a objectiu prevenir el malestar emocional, oferir suport al llarg de totes les etapes de la vida i garantir que tothom tingui els mateixos drets i oportunitats en aquest àmbit. Per fer-ho possible, es promou el treball conjunt entre serveis públics, entitats i la ciutadania, amb l’objectiu de donar una resposta més pròxima, coordinada i efectiva a les necessitats de la població.
Qui porta a terme l’execució del Pla de salut mental de Barcelona?
El desplegament d’aquest pla requereix una transversalitat que implica diferents àrees del Govern municipal, així com altres institucions consorciades amb la Generalitat en les quals l’Ajuntament participa en diferents nivells.
Per què és necessari un pla de salut mental a la ciutat?
Segons l’enquesta de Salut de Barcelona, realitzada l’any 2021, un 22,6% dels homes i un 31,6% de les dones es troba en situació de patiment psicològic i risc de trastorn mental.
Quin és l’objectiu del Pla de salut mental de Barcelona?
La missió del Pla de salut mental és la de promoure la salut mental i prevenir i atendre els trastorns mentals a fi de millorar el benestar psicològic i la qualitat de vida de tota la població.
On posa l’accent el pla per millorar la salut mental?
El Pla 2016-2022 va prioritzar la prevenció en els col·lectius d’infants, adolescents i persones adultes joves, l’abordatge de la desigualtat territorial en la distribució dels recursos, l’ampliació de l’atenció psicològica en la comunitat i el suport personalitzat per a la plena inclusió de les persones amb trastorn mental. El Pla 2023-2030 reforça aquests accents i incorpora també noves prioritats com la perspectiva de gènere, les persones grans, les persones sense llar, les persones cuidadores o la prevenció de l’ús problemàtic de pantalles.
TAULES DE SALUT MENTAL
El Pla de salut mental de Barcelona s’estructura a partir d’un eix principal constituït per les taules de salut mental. Concretament, per la Taula de Salut Mental de Barcelona i les Taules de Salut Mental dels districtes. Les Taules són l’estructura del Pla de Salut Mental de Barcelona que garanteix una dinàmica organitzativa que articula la funció de planificar i la funció d’intervenir amb els diferents agents.