El fet d’haver estat una antiga vila dona a Sant Andreu una identitat pròpia molt marcada que s’expressa en el manteniment de moltes tradicions, i especialment en la festa major.

Un altre tret distintiu del barri és una vida associativa rica i variada. Hi ha un bon reguitzell d’entitats centenàries, com el Centre Cultural els Catalanistes o el Casal Catòlic de Sant Andreu. Quan arriba la festa major, la majoria d’associacions i entitats s’impliquen molt activament en l’organització de tota mena d’actes culturals, lúdics i esportius.

El tret de sortida de la festa major de cada any és l’Esclat Andreuenc, una mostra festiva de la cultura popular del barri, en què participen els gegants, els trabucaires, els diables i els balladors de l’Esbart Maragall. Aquesta entitat també organitza la mostra Sant Andreu Dansa, on s’exhibeixen els balls de totes les seccions. Les colles de diables de Sant Andreu, que al barri sempre han estat nombroses, s’uneixen per organitzar els correfocs.

Motiu

Sant Andreu és el patró de la parròquia al voltant de la qual al segle XI es va originar el primer nucli de població. Amb el pas dels anys, el nom es va mantenir, però aquella població eminentment rural esdevenia una vila obrera i menestral al segle XIX. El topònim de Palomar prové del gran nombre de colomars que antigament hi havia a la vila.

Actes destacats

Correfoc. Sant Andreu té una llarga tradició de colles de diables i, per aquest motiu, el correfoc sempre ha estat un acte destacat dins el programa de la festa. Actualment al barri n’hi ha dues de molt actives: la Satànica de Sant Andreu i els Diables del Mercadal Infernal, que organitzen, respectivament, el correfoc adult i l’infantil.

Elements d’interès

Els gegants petits de Sant Andreu, en Colom i la Coloma, són dues peces d’imatgeria festiva molt singulars, perquè en una mateixa figura s’hi combinen elements humans i animals: tenen cos d’ésser humà i cap i ales d’ocell. Concretament s’assemblen als coloms, en honor del topònim del seu barri, que fa referència a la gran quantitat de colomars que hi havia antigament.

Mostra’n menys

Trobeu més informació de la Festa Major al web de Cultura Popular

Continguts multimèdia
Motiu de celebració
Actes destacats
Elements d’interès
Organitzadors i més