Papallones a la ciutat!

12/04/2024 - 11:11

Aquí trobareu diversos projectes de ciència ciutadana relacionats amb papallones.

Les papallones són bioindicadors: trobar-ne dona informació sobre l’estat de salut dels ecosistemes. Però, de quina manera?

Algunes papallones són molt específiques, el que significa que depenen de plantes molt concretes per viure. La papallona de l’arboç (Charaxes jasius) està lligada, per exemple… a l’arboç! Posa els seus ous i creixen les seves erugues sobre l’arboç (la seva planta, hoste). La migradora dels cards (Vanessa cardui) és una papallona que, com el seu nom indica, s’alimenta de les fulles dels cards quan és eruga i és migradora (viatja milers de quilòmetres)!

Trobar papallones, doncs, dona informació sobre la flora dels voltants i ajuda a avaluar l’estat de la biodiversitat en un indret particular.

Existeixen projectes de ciència ciutadana de monitoratge de papallones arreu de la Península que segueixen una metodologia comuna (BMS; Butterfly Monitoring System):

Aquests projectes són oberts a la participació de tothom, i no necessàriament cal ser expert/a. L’equip científic que els impulsa ajuda generalment a formar-se i les dades s’aprofiten per avaluar la gestió dels parcs, tenir una visió global de la salut dels ecosistemes, fer propostes per millorar la biodiversitat a la ciutat…

El projecte de l’Observatori ciutadà de papallones urbanes (uBMS) abasta l’àrea de la ciutat de Barcelona. L’equip d’investigació presentarà el projecte pròximament al barri de Bon Pastor amb una activitat teòrico-pràctica. Començarà amb una xerrada breu al Centre Cívic i continuarà amb un mostreig al Parc Fluvial del Besòs per realitzar una sèrie de mostrejos i transsectes. Una activitat perfecta per qui vulgui conèixer millor la biodiversitat a la ciutat, qui tingui interès en biologia o vulgui descobrir de prop com es mostreja i com és un projecte de ciència ciutadana. Serà el dissabte 20 d’abril a partir de les 10h30 al Centre Cívic Bon Pastor.

Per rebre informació sobre l’activitat i les inscripcions, contacteu amb l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu a santandreuambiental@bcn.cat o trucant al 699 90 23 59.