3 de maig: Dia Nacional de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

Cada 3 de maig es commemora l’entrada en vigor de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat a l’estat Espanyol.

Banner #IgualsenDrets: Connvenció sobre els Drets de les Persones amb discapacitat en colors blau i blanc
02/05/2024 - 17:36 h - Inclusió barcelona.cat

La Convenció va ser aprovada per l’Assemblea General de l’Organització de Nacions Unides (ONU) el 13 de desembre de 2006. Espanya la va ratificar el 2007 i el 3 de maig de 2008 va entrar en vigor, passant a formar part del seu ordenament jurídic.

L’objectiu és commemorar i reconèixer la importància d’aquest instrument normatiu internacional que ha suposat la consolidació de l’enfocament de drets del col·lectiu. Això vol dir que considera a les persones amb discapacitat com a subjectes titulars de drets i l’Estat està obligat a garantir que l’exercici d’aquests sigui ple i efectiu.

Què és la Convenció?

La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat és una norma que engloba els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones amb discapacitat. El seu objectiu és promoure, protegir i garantir que les persones amb discapacitat gaudeixen plenament i en igualtat de condicions de tots els seus drets i les seves llibertats.

Consulta la Convenció completa en lectura fàcil.

Drets de la infància amb discapacitat

Aquest any el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) proposa un manifest que té com a lema “Construint avui l’agenda política de la infància amb discapacitat fins a l’any 2030”.

El manifest reclama la inclusió de la infància amb discapacitat des dels primers moments de la seva vida o l’instant mateix en què apareix la discapacitat. De la mateixa manera, destaca la importància del paper dels poders públics per tal d’assegurar el suport i l’atenció a la infància amb discapacitat.

Com explica l’article 7 de la Convenció, els nens, nenes i adolescents amb discapacitat formen part de la infància, que és plural i diversa. Així, per garantir l’efectivitat de les mesures d’inclusió, el manifest demana:

  • El suport a les famílies dels infants amb discapacitat.
  • L’especial atenció a les nenes i adolescents amb discapacitat, més exposades a la discriminació.
  • La participació de la infància amb discapacitat en la presa de decisions de tot allò que els concerneixi.

Consulta el manifest sencer a la pàgina web del CERMI.

El 5 de desembre de 2016, amb motiu del 10è aniversari de la Convenció, la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona va fer una declaració institucional en què, entre d’altres, va manifestar que continuava compromesa a impulsar els Drets de les Persones amb Discapacitat recollits a la Convenció de Nacions Unides.

Banner #IgualsenDrets: Connvenció sobre els Drets de les Persones amb discapacitat en colors blau i blanc