El projecte CASBA impulsa la inclusió a Barcelona amb l'alumnat de La Salle - Universitat Ramón Llull

L’onzena edició del projecte realitza un estudi exhaustiu sobre l’accessibilitat física i comunicativa de l’Eix Comercial de Gràcia – El Coll.

Un alumne baixant per unes escales amb el suport del seu company mentre porta els ulls tapats i utilitza un bastó de mobilitat.
14/03/2024 - 17:02 h - Comerç i mercats barcelona.cat

El compromís amb una Barcelona més accessible continua avançant amb l’11a edició del Projecte Comerç Accessible (CASBA), iniciada a finals d’octubre. El projecte millora l’accessibilitat dels establiments comercials i promou la vida independent de les persones. Alhora, enforteix el teixit social dels barris, posant l’accent en la vida al carrer i en el comerç local.

En aquesta edició, l’alumnat d’arquitectura de La Salle – Universitat Ramón Llull, coordinats per l’arquitecte i professor Jaume Pla Liñán, avalua l’accessibilitat dels comerços al districte de Gràcia. Amb la col·laboració de 12 establiments de l’Associació de Comerciants del Coll Amunt i diverses entitats de persones amb discapacitat, es realitza un estudi exhaustiu sobre l’accessibilitat física i comunicativa de l’Eix Comercial de Gràcia – El Coll.

A través d’una metodologia d’aprenentatge participativa, els i les estudiants i les persones amb discapacitat comparteixen les seves experiències i desafiaments quotidians, fomentant la sensibilització i la comprensió mútua. L’activitat inclou una visita als comerços participants, amb l’experiència d’anar amb cadira de rodes, antifaços i bastons de mobilitat. Així, l’alumnat pot posar-se en la pell dels usuaris i usuàries per comprendre millor les seves necessitats i reptes.

Posteriorment, els i les estudiants visitaran els comerços participants, prenent mesures i analitzant l’entorn per identificar les possibles millores d’accessibilitat. Amb el suport dels professionals de la Universitat i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), impulsor del projecte juntament amb el districte de Gràcia, es desenvoluparan propostes concretes de millora que seran presentades als i les comerciants.

Aquesta iniciativa destaca la importància del disseny universal en l’arquitectura, garantint que totes les persones puguin gaudir plenament dels serveis que ofereix la ciutat. A més, posa de manifest el paper fonamental de la sensibilització i la formació contínua, tant per l’alumnat d’arquitectura com per als i les comerciants, envers les necessitats i les aspiracions de les persones amb discapacitat.

Consulta tota la informació sobre el CASBA a la nostra pàgina web.