Nova ubicació del XVI Congrés d'Història de Barcelona

Nova ubicació del XVI Congrés d'Història de Barcelona

El Congrés vol aprofundir en el coneixement d’un període molt complex, que inclou els darrers anys de la dictadura i els fràgils inicis de la construcció del sistema democràtic

Barcelona: del franquisme a la democràcia. El protagonisme de la ciutadania (1973-1983)

Ubicació: El Born CCM, Sala Moragues, 12, Barcelona

27 i 28 de novembre de 2019

L’any 2019 es compleixen 40 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la fi del franquisme. Aquesta efemèride ha de permetre impulsar i actualitzar la recerca sobre què van significar per a la ciutat de Barcelona aquestes eleccions i què va suposar per al conjunt de la ciutat i la ciutadania la transició d’un règim dictatorial a un de democràtic.

Es proposa una mirada general i, a la vegada, particular a Barcelona i el seu àmbit d’influència, tot aprofundint en la història d’aquell període des d’angles diversos: polític, social, cultural, econòmic o urbanístic.

Com es va produir la transició d’una corporació franquista a una basada en paràmetres democràtics? Quines consignes van marcar l’actuació del primer consistori municipal democràtic? Com es va projectar la planificació metropolitana de Barcelona? Quines actuacions urbanístiques van centrar l’atenció dels primers responsables polítics postfranquistes? Com van reaccionar els moviments socials i veïnals? Quin paper va jugar la cultura i la contracultura en aquests primers anys d’instauració democràtica? Totes aquestes són algunes de les preguntes que es plantejaran al Congrés.

Programa

Inscripcions