La càmera de la transformació de Barcelona

Fotografia. El llibre Barcelona en construcció (1940-1970) recull més de dues-centes fotografies de la col·lecció del fotògraf Leopoldo Plasencia de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i mostra com es va construir la perifèria de la ciutat.

Aquest llibre constitueix un relat, una crònica, de la construcció de Barcelona en el període del 1940 al 1975, a partir dels reportatges de Leopoldo Plasencia.

Plasencia (Canet de Mar, 1906 – Barcelona, 1988) va ser un fotògraf especialment interessat a captar tant el canvi de paisatge, físic i humà, com el treball dels individus que el van fer possible.

La historiadora Isabel Segura ha seleccionat i contextualitzat més de dues-centes imatges que ens ofereixen el making off de la construcció i la transformació de la ciutat de Barcelona.

Leopoldo Plasencia va rebre l’encàrrec, d’algunes de les empreses constructores o d’institucions promotores, de documentar gràficament aquest procés ingent d’expansió que va depassar els marges de la ciutat i es va desplegar per municipis propers a Barcelona.

El seu fons, fins ara en gran part inèdit, inclou més de divuit mil imatges que es conserven a l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC).

Laia Foix, en el pròleg, mostra el llarg camí que els negatius fotogràfics han recorregut fins a poder ser consultats, i destaca l’arxiu del fotògraf com a conjunt. També ens parla de la vulnerabilitat de la fotografia i les necessitats de preservació, digitalització i catalogació per fer-ne possible la difusió.

Barcelona en construcció (1940-1970) és un llibre coeditat per Viena Edicions, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’IEFC.