El LIBER busca empènyer la venda de llibres

Cultura. La Fira Internacional del Llibre en espanyol més important d'Europa obre les portes l’1 d’octubre amb les darreres novetats del sector.

El sector del llibre es manté com la primera indústria cultural espanyola, malgrat que el 2013 va facturar prop d’un 10% menys que l’any anterior. Tot i així l’any passat es van editar a tot l’Estat més de 76.000 títols, amb una tirada mitjana de 3.223 exemplars per llibre.

Vídeo ‘El LIBER escalfa motors’

Unes xifres que no són del tot bones, però es vol contribuir a revertir-les enguany amb la celebració a Barcelona del LIBER, la Fira Internacional del Llibre en espanyol més important d’Europa i la segona del món, després de la de la ciutat mexicana de Guadalajara.

“Hem incorporat les editorials que fins ara no hi eren, les grans editorials, les petites i les mitjanes", argumenta Enric Lacalle, president de Meeting y Salones, "Malgrat el moment que passa el món editorial, hem aconseguit tenir una fira molt representativa, no solament del que és el món editorial, i no solament de Catalunya sinó de tot Espanya”.

El LIBER obrirà les portes l’1 d’octubre al pavelló 8 de la Fira de Montjuïc amb la participació de 450 editorials procedents de 20 països i s’espera la visita de més de 10.000 professionals, un 20% estrangers. Xavier Mallafré, president del Gremi d’Editors d’Espanya, va precisar: “El LIBER és una de les eines per als editors que no tenen filial ni activitat establerta fora del país i, per tant, és l’espai on es posen en contacte amb els llibreters de tot el món, amb compradors de tot el món. I això a molts d’ells els pot arribar a representar la meitat de la facturació anual”.

Un saló innovador i que mira cap al futur

L’objectiu: donar-li un gir per convertir-lo en un saló innovador i que mira cap al futur i això passa per potenciar, entre d’altres, els continguts digitals, que els llibreters veuen com un negoci de recorregut, tot i que de moment només representen un 3,6% de les vendes del sector. “Fonamentalment afecta en positiu, encara que d’entrada poguéssim pensar que no perquè ho associem a la pirateria", assegura Marià Martín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, "Primer, perquè llegeix molta més gent que abans; segon, perquè es llegeix en més moments que abans; tercer, perquè es llegeix amb més suports que abans”.

I per acostar més el LIBER a la ciutadania, en aquesta edició i com a gran novetat, el públic no professional podrà entrar al Saló a partir de les quatre de la tarda. Hi haurà xerrades amb autors i recomanacions de llibres.