L’Arxiu Històric compleix un segle

Arxius. Comença un any ple d’actes de commemoració per donar a conèixer el fons i la tasca d’aquesta institució.

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) compleix 100 anys. Per celebrar-ho, la institució ha preparat un seguit d’actes durant tot l’any que tenen per objectiu donar a conèixer el fons que conté i la tasca que porta a terme la institució. L’arxiu inclou documents amb una cronologia compresa entre el segle IX i l’actualitat, més de 142.000 llibres i prop de 15.000 títols de publicacions, a més de 9.000 testimonis orals. L’arxiu s’encarrega de preservar el patrimoni documental i bibliogràfic i promoure la recerca i la divulgació.

El programa d’actes del centenari combina activitats de caràcter divulgatiu, acadèmic i lúdic amb la intenció d’arribar a tothom. S’hi han preparat exposicions –actualment hi ha la dedicada al Diari de Barcelona—, xerrades, visites, tallers, el XV Congrés d’Història de Barcelona o la projecció d’un mapatge, entre altres.

Els 243 fons i col·leccions documentals s’apleguen segons les classificacions d’arxiu medieval i modern, gràfics i orals. L’arxiu medieval i modern conté la documentació generada pel municipi des de la seva creació, al segle XIII. Hi trobem la col·lecció de pergamins municipals o els llibres de privilegis, per posar-ne només dos exemples.

Del segle XIX o XX hi ha fons no municipals significatius, com el dels Jocs Florals o de personalitats com Jacint Verdaguer, Ildefons Cerdà o Apel·les Mestres. Al fons gràfic hi ha el primer mapa publicat de Barcelona, que data del 1842, i molts d’altres posteriors que mostren l’evolució de la ciutat. I a l’oral, testimonis sobre la Guerra Civil o l’objecció de consciència i l’antimilitarisme. Pel que fa a l’hemeroteca, hi ha guardats exemplars de prepremsa, els primers diaris publicats a la ciutat o premsa clandestina.

El tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello ha destacat que l’arxiu “és una peça clau per a la transmissió de les memòries de la ciutat, per a la democratització i per a la transparència”.

Podeu consultar els actes del centenari al web de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i seguir-ne l’actualitat amb l’etiqueta #ArxiuHistòric100anys.

Més informació