Lectures al voltant de les dones barcelonines

Dones. Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març de cada any, aprofitem per recomanar-vos els nostres llibres sobre dones barcelonines.

Biografies de dones que han deixat una empremta important a la nostra ciutat, com ara Maria Aurèlia Capmany o Montserrat Roig; diferents volums que descriuen el paper decisiu que han tingut les dones en l'evolució de Barcelona, o recorreguts per la història dels districtes de la ciutat des del punt de vista de les dones. Aquestes són les nostres recomanacions per celebrar el Dia Internacional de les Dones o el Dia de la Dona Treballadora.

Biografies

La més recent, coincidint amb el fet que el 2018 és l’Any Capmany, és la biografia Maria Aurèlia Capmany: L’època d’una dona: Edició del centenari (1918-2018). El seu biògraf, Agustí Pons, ens permet, amb aquesta edició commemorativa, seguir encara amb més detall els passos de Capmany a través de tots els seus compromisos vitals: des d’una formació intel·lectual sorgida de l’Institut-Escola fins a una culminació artística, cultural i política, sempre fonamentada en un fort sentiment de catalanitat, un anhel constant de justícia social, una defensa a ultrança dels drets de la dona i un compromís absolut amb la llengua catalana.

Montserrat Roig va ser una altra dona escriptora que va deixar empremta a la ciutat. Amb uns altres ulls: La biografia de Montserrat Roig, de Betsabé Garcia, n’és la biografia definitiva, l’única que ha estat autoritzada pels seus familiars. El llibre disposa de material inèdit procedent del llegat personal i familiar de l’autora.

I també és el moment de recordar la figura de Maria-Mercè Marçal. Amb el subtítol Una vida, Lluïsa Julià mostra en aquesta biografia tota la dimensió humana i literària de Maria-Mercè Marçal, la seva relació amb la poesia, el feminisme i la militància política, en un país i un temps d’acció i d’experimentació constants. En aquest sentit, la seva vida té una complicitat compartida per més d’una generació de dones que cal historiar.

Recopilatoris

Entre els diferents volums que hem publicat sobre dones barcelonines, n’hi ha de molt variats. Decidides: Set dones contra corrent i Compromeses: Vuit dones catalanes excepcionals, d’Elisenda Albertí, presenta dones catalanes —de naixement o d’adopció— decidides a governar les seves vides a contra corrent, que van destacar en les seves professions, van assumir un compromís amb la col·lectivitat i s’hi van mantenir fermes malgrat la guerra, l’exili i la repressió.

Barcelonines: 1.001 històries ens presenta una llista ben llarga de dones barcelonines, algunes de les quals són prou conegudes. Esportistes, cantants, actrius, polítiques, escriptores, mestres, obreres…, totes elles lligades a la història de la ciutat de Barcelona.

Si voleu conèixer les dones que per mèrits propis tenen el nom gravat a les plaques dels carrers, les places, els jardins i les avingudes, heu de llegir Barcelona amb nom de dona, un recorregut apassionant per les vides i les obres de dones destacades o vinculades al nostre entorn més pròxim, que alhora permet passejar pels districtes i els barris de la ciutat des d’una perspectiva de gènere.

Itineraris pels districtes

La historiadora Isabel Segura ens proposa diferents itineraris pels districtes de la ciutat amb el títol Dones de…, la història de cada districte des del punt de vista de les dones, des de mitjan segle XIX fins a l’actualitat. A més, s’han seleccionat, classificat i interpretat fotografies d’àlbums particulars i dels arxius municipals, imatges que documenten la gran varietat d’activitats en què les dones han estat les protagonistes.

Tota aquesta col·lecció us la podeu descarregar gratuïtament clicant a: Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.