Lectures estiuenques i barcelonines

Llibres. L'estiu és un bon moment per a la lectura i per conèixer millor Barcelona. Us volem recomanar cinc llibres per passar millor aquestes dies de calor i descobrir noves cares de la ciutat.

Us recomanem, entre els llibres editats per l’Ajuntament de Barcelona, una guia per conèixer les petjades britàniques i irlandeses a la nostra ciutat, l'esgarrifosa crònica de la presència nazi a la Barcelona de la postguerra, una meravellosa col·lecció de fotografies d'indrets desapareguts, l'estreta vinculació de Salvador Dalí i la ciutat i, fins i tot, us obrim la porta de 345 edificis de Barcelona.

La Barcelona britànica i irlandesaEls itineraris d’aquesta guia et permetran recórrer, amb una mirada britànica i irlandesa, diferents llocs de la ciutat de Barcelona, i conèixer la relació secular entre la ciutat i les terres d’Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda. En aquests itineraris se’ns faran presents, entre d’altres, l’aliança anglocatalana en la Guerra de Successió, la influència britànica en la industrialització catalana del segle XIX o la col·laboració de catalans amb els serveis secrets britànics durant la Segona Guerra Mundial.

Nazis a Barcelona L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945): Tot i la neutralitat oficial del govern franquista, la Segona Guerra Mundial va tenir un impacte directe i visible sobre el país. Durant prop de cinc anys, Catalunya va rebre nombroses delegacions italianes i alemanyes. L’entusiasme per la nova Europa que proposava l’Alemanya nazi i les promeses de futur que plantejava el règim feixista italià eren els arguments escrits i gràfics que es difonien per tot el país. El llibre recull, d’una manera impactant i abassegadora, aquesta presència dels ‘amics’ alemanys i italians a les ciutats catalanes, fossin Barcelona, Terrassa, Sabadell o Tarragona. Desfilades, visites de delegacions de les joventuts feixistes i nazis, actes acadèmics a la Universitat de Barcelona, exposicions, etc., són el testimoni que l’Espanya franquista rebia amb els braços oberts aquests amics i aliats.

Barcelona desapareguda de Giacomo AlessandroIndrets coneguts i també d’altres d’il·localitzables. Festes de guardar i celebracions espontànies. Efemèrides i tragèdies. Blancs i negres i també color. Aquest llibre, que ja ha arribat a la segonda edició, recull un nodrit conjunt de fotogrames de la vida a Barcelona i amb ell proposa descobrir un cop més la ciutat. Una col·lecció de fotografies que porta el nom de Giacomo Alessandro, un arquitecte italià que va iniciar-la pel seu amor a la ciutat. Després de la seva mort a causa d’un càncer, entusiastes de la ciutat i amics seus han publicat el llibre que Alessandro havia començat a idear.

Dalí i BarcelonaL’historiador Ricard Mas narra com la ciutat va esdevenir un aparador per al geni de Figueres. Salvador Dalí i Barcelona van tenir una estreta relació, que ara queda fidelment explicada en aquest llibre on s’hi recull la tasca de més de dos anys de recerca i  que narra com Dalí va fer servir la ciutat per catapultar a la fama la seva excèntrica figura. Els primers capítols, més analítics, sintetitzen i revisen l’obra de Dalí. La segona meitat, més vivencial, desplega un seguit d’experiències i relacions amb diversos sectors de la societat barcelonina.

345 maneres de viure (a) Barcelona: Un llibre que mostra com es viu avui Barcelona a partir dels edificis que han participat al Festival 48 h Open House Barcelona. El cos del llibre el formen les fotografies dels espais arquitectònics classificats segons el seu ús actual, una classificació que vol ajudar el lector a entendre la ciutat actual. El llibre es complementa amb les vivències dels protagonistes del festival (experiències arquitectòniques que inclouen vídeos 360º de caràcter immersiu que permeten als lectors explorar diferents espais). L’edició recull els textos en català, castellà i anglès.