Pla d'acció per reforçar el sector del llibre i promoure la lectura

Cultura. La mesura de govern sobre el sector editorial preveu posar en marxa la creació de la Casa de les Lletres amb la voluntat que esdevingui un espai de referència per al món cultural.

El Govern municipal ha preparat un pla d’acció per impulsar el sector del llibre a la ciutat. Entre les mesures que inclou hi ha la creació de l’organisme jurídic Ciutat Literària del Món, que ha d’incorporar el conjunt d’agents del sector, i la posada en marxa de la Casa de les Lletres, que s’ubicaria en un edifici públic singular per demostrar la fortalesa que el sector editorial té a Barcelona. També es preveu la creació d’un centre d’estudis del llibre amb vocació internacional.

La mesura de govern inclou set punts que pretenen donar força al sector del llibre, simbòlicament vinculat a la Ciutat Comtal després que la UNESCO la reconegués l’any 2015 com a Ciutat de la Literatura. Així mateix, també proposa accions per fomentar la lectura, en coordinació amb biblioteques, centres educatius i mitjans de comunicació. Les propostes pretenen reforçar el diàleg i la col·laboració amb el sector privat i els diferents agents del sector editorial.

Com a primer punt, i per constatar la bona relació que Barcelona manté amb el món dels llibres, la mesura de govern advoca per crear l’organisme jurídic Ciutat Literària del Món i incorporar el conjunt dels agents del sector a la gestió d’aquest programa de centralitat literària i editorial. Aquest organisme té l’objectiu de col·laborar amb altres institucions culturals catalanes i espanyoles.

El pla també preveu la posada en marxa de la Casa de les Lletres, un ens que s’ubicaria en un edifici emblemàtic de la ciutat i que podria esdevenir un espai de referència per al món i les institucions culturals, tant pel fet d’aplegar-los en un mateix edifici com per organitzar activitats de reflexió, producció i promoció culturals. D’acord amb el pla, la Casa de les Lletres de Barcelona podria ubicar-se a l’edifici de les antigues oficines de la Companyia General d’Autobusos, al districte de Sant Martí.

Centre d’estudis sobre el sector

Així mateix, el pla municipal inclou la creació d’un centre d’estudis sobre el món del llibre que pretén tenir un paper en el món global a l’hora d’analitzar les transformacions, principalment tecnològiques i d’hàbits de consum, i propiciar fòrums de debat i difusió de recerca. La mesura de govern també advoca per reforçar un gran fòrum editorial internacional anual a Barcelona, consolidar la xarxa de festivals de literatura i tirar endavant un programa estable de foment de la lectura, en col·laboració amb la xarxa de biblioteques, centres educatius, mitjans de comunicació i plataformes digitals.

El pla d’acció ha estat presentat per Jaume Collboni, tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, i Josep Maria Montaner, regidor del districte de Sant Martí. Collboni ha posat en relleu la voluntat que la Casa de les Lletres esdevingui un espai de referència per a la cultura de la ciutat i que sigui la seu del Consorci de Biblioteques de Barcelona i de l’Observatori Internacional del Llibre, a més d’esdevenir un centre de creació i d’innovació literària.