Una ciutat diversa, una ciutat compromesa amb la convivència i la cohesió social
Inici / El 20 de juny, l'Espai Avinyó revisa les celebracions diverses del solstici d'estiu

El 20 de juny, l'Espai Avinyó revisa les celebracions diverses del solstici d'estiu

Amb motiu de la revetlla de Sant Joan, dialogarem sobre altres maneres d'entendre el temps vinculades al pas de les estacions

L'Espai Avinyó organitza la taula rodona 'Solstici d'estiu: una altra mirada a la festivitat de Sant Joan', aprofitant la proximitat del dia més curt de l'any. El Museu de les Cultures del Món (c. Montcada 12-14) acollirà aquest espai de diàleg, el dimarts 20 de juny, a les 18.30 h.

SantJoan(1)

Inscripció prèvia a bit.ly/solsticiestiu

Hi ha una relació directa entre les dates de moltes festes populars i els solsticis d’estiu i d’hivern. Eren festes paganes celebrades des de temps primitius: es feien celebracions rituals amb l’encesa de fogueres. Posteriorment, la religió catòlica s’hi va adaptar amb la celebració del Nadal i la revetlla de Sant Joan al solstici d’estiu o de Sant Josep, en el cas de les falles valencianes.

En altres contextos culturals trobem rituals com l’IntiRaymi dels inques del Perú (fan fogueres en honor al Sol a l’alba) o l’Ansara de la cultura berber (encenen fogueres perquè creuen que el fum protegeix els camps cultivats). Per posar dos exemples de celebracions diverses del solstici d’estiu que podem trobar arreu del món.

Amb aquesta taula rodona, us convidem a analitzar els orígens, sovint pagans, de moltes festivitats cristianes relacionades amb el pas de les estacions. A més de conèixer com des de molts contextos culturals s’ha celebrat el pas de les estacions, tot connectant-nos amb altres maneres d’entendre i organitzar el temps.

Comptarem amb la presència de:

Josep Fornés ens parlarà dels solsticis de la Mediterrània i de la festivitat de Sant Joan.

Maria Placa tractarà el solstici des del punt de vista Aymara.

Alireza Ferrokzadi ens parlarà del solstici d’estiu viscut des de l’Iran.