Una ciutat diversa, una ciutat compromesa amb la convivència i la cohesió social
Inici / Els drets culturals, a la jornada del 19 de febrer a l'Espai Avinyó

Els drets culturals, a la jornada del 19 de febrer a l'Espai Avinyó

Amb Beatriz Barreiro (doctora en Drets Humans), Gemma Carbó (Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació), Eduard Miralles (Patronat de la Fundació Interarts) i Carles Giner (Pla de Cultures de l’ICUB).

L’Espai Avinyó us convida a la jornada de treball i reflexió

EXERCIM ELS DRETS CULTURAL

Divendres, 19 de febrer, d’11.30 h a 14 h

a l’Espai Avinyó (c. Avinyó, 52)

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a bit.ly/dretsculturals

Els drets culturals volen garantir el dret a la pròpia cultura, el gaudir i participar d’ella en condicions d’igualtat.

La ciutat de Barcelona té una gran xarxa d’equipaments culturals, que ofereixen a la població un espai on poder exercir els seus drets culturals sense mercantilitzar-los. Aquests drets es poden recolzar, entre d’altres textos, en la Convenció de la UNESCO de 2005, que entén que la cultura és la identitat d’una societat, és tot allò que aquesta crea i que la distingeix.

La intenció d’aquesta jornada és aprofundir i reflexionar al voltant de la participació culturalment diversa en l’oferta cultural de la ciutat, i com les polítiques públiques han d’incorporar les diverses expressions artístiques fruit de l’actual diversitat cultural a Barcelona.

Participants de la Jornada:

Beatriz Barreiro

Beatriz Barreiro Carril és Professora (acreditada per l’ANECA com a Professora Titular) de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universidad Rey Juan Carlos i investigadora del Centro de Estudios de Iberoamérica de la mateixa Universitat. Té un Màster en Dret Europeu per la Universitat Lliure de Brussel•les i és doctora en Drets Humans per la Universidad Carlos III de Madrid. Ha publicat en revistes i editorials de prestigi nacional i internacional. És autora, entre altres obres, de “La diversidad cultural en el Derecho Internacional: La Convención de la UNESCO” (Iustel, 2011).

Les seves principals línies d’investigació són el Dret Internacional de la Cultura i els Drets Culturals i el Dret Internacional dels Drets Humans. Ha estat investigadora convidada en el Departament de Dret i Antropologia del Instituto Max Planck d’Antropologia Social (Halle) i investigadora visitant de l’Institut de Dret Internacional Públic i Europeu de la Universitat de Göttingen.

Ha presentat diversos “papers” en Conferències Internacionals, entre les que s’inclouen les Conferències Internacionals de UNESCO “Living with World Heritage in Africa” (setembre de 2012, Gauteng, Sudáfrica) i “UNESCO and the Cold War” (març 2010, Universitat de Heidelberg, Alemania). Ha intervingut en el VIII Campus Euroamericano de Cooperación Cultural (2012, Cuenca –Ecuador-) organitzat por la OEI i la Fundació Interarts, i en la Conferència Internacional “The Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions ten years after: national and international perspectives”, (28-30 de maig de 2015, Quebec City), organitzada per la Universitat de Laval i la Coalició Canadenca per la Diversitat Cultural en motiu del 10è aniversari de la Convenció de la Diversitat Cultural.

Ha participat en diversos projectes d’investigació, entre els que hi ha el projecte “World Heritage Sites for the Nation” (Kent University) finançat per l’Arts and Humanities Research Council de Regne Unit i el projecte del MICINN “El nuevo orden de cooperación internacional para la preservación de la diversidad cultural a la luz del Convenio de la Unesco 2005. Referencia particular a España” (UNED). Actualment treballa en el projecte “Diversidad de la industria audiovisual en la era digital” en el marc del Programa Estatal de I+D+i orientada als Reptes de la Societat del Ministeri d’Economía y Competitivitat de l’Estat espanyol. Col•labora amb diverses institucions en l’àmbit de la cultura i la cooperació, incloent la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i de Cooperació de la Universitat de Girona, y tambié amb organitzacions de la societat civil en l’àmbit dels drets humans y la cultura.

Gemma Carbó

Directora de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació i presidenta de l’Associació ConArte Internacional.

Gemma Carbó Ribugent (1967), és Doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat de Girona i DEA en Dret de la cultura per el Instituto Interuniversitario para la Comunicación Cultural UNED-Universidad Carlos III.

Va ser responsable de comunicació i servei educatiu per el Museu d’Arqueologia de Catalunya (Empúries) en el marc del projecte de dinamització comissariat per Jordi Pardo (1991-1996) i responsable de comunicació i servei educatiu del Museu del Cinema a Girona (1996-2006). Actualment, i des de 2007, és professora associada de Pedagogia i Gestió cultural a la Universitat de Girona.

És també patrona de la Fundació INTERARTS i ha treballat com a Consultora Cultural en projectes comissariats per el Laboratori de Cultura de la Fundació Barcelonamedia, per a diverses entitats públiques i privades i per organismes Internacionals com la UNESCO i la OEI.

Eduard Miralles

Llicenciat en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona. Actualment és el president del Patronat de la Fundació Interarts amb seu a Barcelona, organització especialitzada en la cooperació cultural internacional. En els anys 2007-2008 va formar part de l’equip que va dissenyar el sistema d’avaluació de la estratègia de cultura i desenvolupament de l’Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament (AECID). Durant el període 1996-2004 va dirigir el Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona. En la seva trajectòria como a gestor de programes i serveis culturals ha col•laborat amb Institucions como UNESCO, OEI o FEMP. En els anys vuitanta va treballar en la posada en marxa de la xarxa de Centres Cívics de l’Ajuntament de Barcelona.

Carles Giner

Carles Giner Camprubí (Barcelona, 1965) és tècnic de cultura i educador social. Actualment està treballant en el desenvolupament del Pla de Cultures de l’ICUB a més de coordinar el Consell de la Cultura de Barcelona.

Graduat en Humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya, forma part de l’Institut de Cultura de Barcelona des de 2004. Ha participat en la direcció dels processos de planificació cultural d’aquesta ciutat coordinant l’elaboració i aprovació del Pla estratègic de cultura de Barcelona. Nous Accents 06. En aquest context, també ha participat en la creació i consolidació de diversos programes de desenvolupament cultural com el Consell de la Cultura de Barcelona, un dels instruments de participació en el disseny i execució de polítiques culturals, i el programa Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, que posa en contacte la creació contemporània amb els estudiants de secundària per mitjà de la presència continuada de creadors als instituts.