Eixamplem barris

Cicle. Programa d’activitats, de les biblioteques de l’Eixample, per aprofundir en la història i descobrir els racons més singulars dels diferents barris del districte. Sis itineraris del 10 al 28 de maig.

El cicle Eixamplem barris es compon de 6 itineraris a peu per conèixer aspectes de la vida cultural, social i històrica del districte, en què es fa incidència en els elements patrimonials i els aspectes socials més singulars de cada barri.
Els itineraris els durà a terme Núria Pujol, historiadora, guia oficial i coordinadora del cicle.

Biblioteca Joan Miró. “L’oci dels barcelonins”
Divendres 10 maig, a les 18.30 h (durada prevista: 1 h 30min)
Punt de trobada: la Biblioteca Joan Miró
A la Barcelona del 1900, l’Esquerra de l’Eixample tenia molts i variats espais de lleure on els barcelonins i les barcelonines podien divertir-se i evadir-se durant el seu escàs temps lliure. Com a joia patrimonial i per la seva conservació, Las Arenas n’és l’exemple més conegut, però a prop hi havia billars, el canòdrom, tavernes i sales de ball, rings de boxa i altres espais dels quals ja només queda el record i el que us proposem descobrir en aquesta passejada.
Inscripcions

Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles. “L’Eixample editorial”
Dijous 16 de maig, a les 18.30 h (durada prevista: 1h 30 min)
Punt de trobada: la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles
Sabíeu que Barcelona va ser la ciutat editorial per excel·lència de tot l’Estat? Editorials, impremtes i tallers de gravadors i arts gràfiques omplien de sorolls i d’una activitat frenètica, sobretot, l’Esquerra, fins a la dècada del 1970. Aquest itinerari ens descobrirà les principals cases editorials d’on van sortir els llibres i els herois i heroïnes de les nostres biblioteques familiars.
Inscripcions

Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver. “De botigues i botiguers”
Dimarts 21 de maig, a les 11 h (durada prevista: 1 h 30 min)
Punt de trobada: la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver
Passejar per l’entorn del Mercat de Sant Antoni és fer un exercici de memòria dels negocis, les botigues, les marques i els productes que de ben segur n’hem sentit a parlar algun cop, n’hem estat consumidors o formen part dels nostres records d’infantesa. Un proposem una passejada per descobrir el bressol dels productes, les marques i les botigues més emblemàtiques que va acollir el barri.
Inscripcions

Biblioteca Sofia Barat. “Estudiar a l’Eixample”
Divendres 24 de maig, a les 11 h (durada prevista: 1h 30 min)
Punt de trobada: la Biblioteca Sofia Barat
A les darreries del segle XIX i aprofitant les grans extensions de la Dreta, s’hi ubicaren un gran nombre d’escoles i centres de formació artística per atendre una gran diversitat d’infants. Escoles públiques, centres per als fills i filles de famílies estrangeres, escoles en català, escoles d’oficis, d’estudis musicals o d’art i ateneus. La passejada per l’entorn de la Biblioteca Sofia Barat ens permetrà conèixer com eren l’educació i els centres educatius, alguns dels quals encara hi són.
Inscripcions

Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte. “No tot és Gaudí”
Divendres 24 de maig, a les 18.30 h (durada prevista: 1h 30 min)
Punt de trobada: la Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte
Passejarem per l’antic Poblet, on trobarem passatges i cases que recorden l’humil barri nascut a mitjans del XIX, i també magnífics exemples de d’arquitectura noucentista, racionalista i art-déco, que ofereixen una visió diferent i allunyada dels dos grans monuments que uneixen l’avinguda Gaudí.
Inscripcions

Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix. “De les vies al verd”
Dimarts 28 de maig, a les 11 h (durada prevista: 1h 30 min)
Punt de trobada: la Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
Un cop enderrocades les muralles a partir del 1859, l’execució del Pla Cerdà es va topar amb unes grans limitacions d’espai atesa la gran quantitat de línies de ferrocarril, estacions, carreteres, ponts i construccions diverses que van configurar el barri actual. Més d’un segle després, el negre del fum i el ferro de les vies ha deixat pas al verd dels parcs, els jardins i els interior d’illa que descobrirem en aquesta passejada.
Inscripcions

Informació pràctica
Els itineraris es fan amb radioguies. Es recomana que les persones participants portin els seus auriculars per connectar la radioguia.

Iniciativa de les biblioteques de l’Eixample: Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, Fort Pienc – Ana María Moix, Joan Miró, Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte, Sant Antoni – Joan Oliver i Sofia Barat, amb el suport de Biblioteques de Barcelona i el Districte de l’Eixample.