Festival 'Vida al final de la Vida'

Arriba el mes de maig, i amb ell  el  primer festival  que posa la mort i el final de la vida sobre l’escenari. ‘Vida al final de la Vida’ és un festival que, amb el lema  ‘Shht…! (No) parlem de la mort’, durarà tot el mes de maig. La proposta té per objectiu  desestigmatitzar i trencar el tabú a parlar de la mort, fomentar el debat ètic i social al voltant del Final de la Vida, remoure sentiments i posar llum allà on sempre regna la foscor: el tabú de morir, el tabú a parlar de la mort i l’última etapa de la vida.  

La proposta no arriba descontextualitzada, i és que recentment Barcelona ha acollit per primera vegada  dues grans conferències de cures pal·liativesPedPal, sobre cures pal·liatives pediàtriques amb una assistència d’unes  300 persones, i  EAPC, sobre recerca en cures pal·liatives a nivell internacional, amb una assistència de  1.100 persones, que han atret l’atenció de tota la comunitat científica local i internacional de cures pal·liatives en l’edat adulta i infantil. 

Algunes de les  temàtiques que es tractaran seran la mort digna i les cures al final de la vida, l’estat del sector professional, les voluntats anticipades, la llei sobre l’eutanàsia, el suïcidi, l’acompanyament en el final de la vida i el dol i les morts sobtades i en edats prematures, entre d’altres. 

La  programació està pensada com un conjunt d’activitats culturals de divulgació i transformació social per desestigmatitzar i trencar el tabú a parlar de la mort. Les diverses activitats volen generar debat públic al voltant de qüestions ètiques, socials, culturals i referents als sectors que l’envolten per reflexionar sobre com tractem la mort com a societat i com abordem el Final de Vida des de diversos àmbits. 

Per què no parlem de la mort? Com és una bona mort? Es pot preparar el final de la vida? Com hem d’acomiadar als que marxen i com acompanyem als que es queden? Aquestes preguntes i moltes més són les protagonistes de les diferents ponències, cine fòrums i altres activitats que les impulsores del festival han volgut promoure amb aquesta programació tan especial. 

En total una vintena d’activitats aixoplugades a pràcticament  tots els districtes de la ciutat de Barcelona i voltants serviran per obrir una escletxa de diàleg entre les entitats i professionals que cada dia conviuen amb les vivències d’acompanyar finals de vida i la ciutadania que tingui ganes de participar en aquests espais. 

Un diàleg intergeneracional 

Com es parla de la mort a les escoles i als instituts? Com en parla a la literatura? I amb la gent gran? Tenim bibliografia per abordar la mort en diferents moments de la vida? La mort és un episodi intrínsec de la vida mateixa i pot arribar en qualsevol moment. Acompanyar-la i acompanyar als que s’acomiaden necessita molts matisos i mirades segons l’edat i les circumstàncies.

Són diverses les disciplines de coneixement que poden entrar en joc en aquests moments de la vida: la literatura, la medicina, l’ètica, el disseny, l’art, la filosofia, etc. Aquest festival pioner a la península cerca establir un diàleg també entre elles i els seus professionals per donar a conèixer i reflexionar conjuntament tot el que poden aportar en un moment tan vital com és el final. 

Les impulsores

The Care Lab, la  Fundació Víctor Grífols i Lucas i la  Societat Catalano-Balear de cures pal·liatives són els principals coordinadors d’aquest festival a la seva edició del 2024 en què també col·laboren: 

Mémora – Serveis Funeraris de BarcelonaPobles que cuiden, l’ Ajuntament de Barcelona, la  Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’ Associació Dret a Morir Dignament Catalunya, la  Sociedad Española de Cuidados paliativos, la  Fundació FiragranTransports Metropolitans de Barcelona (TMB), la  Societat Catalana de pediatria, la  Sociedad Española de Cuidados Paliativos PediátricosProxima Serveis Funeraris, el  Centre de Cultura Contemporània de BarcelonaBiblioteques de BarcelonaBAU – Centre Universitari d’Arts i Disseny de BarcelonaCinemes Girona i  Filmin.

A més també donen suport la  Fundació d’Oncologia infantil Enriqueta VilavechhiaFundació La Caixa, la  Red Española de Cuidados Paliativos y Final de Vida, la  Xarxa pel Dret a Cura, la  Fundació Paliaclinic i l ’Observatori de la Mort de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)

A la  web del festival es poden veure totes les activitats programades. En aquesta plataforma també es recullen reflexions anònimes sobre què és una bona mort. Animem a tothom que entri a la pàgina web a consultar la informació del festival i la seva programació i que ens acompanyi en els diferents actes per dir-hi la seva.