Informació general

Centre Cívic Zona Nord

Ciutat Meridiana, situada al peu del Parc Natural de Collserola, sorgí als anys 60 arran d'una important operació immobiliària en un moment de gran especulació i de fort creixement demogràfic produït per les successives onades migratòries. La millora de serveis bàsics ha estat possible gràcies a les reivindicacions veïnals i a unes administracions sensibles davant aquestes propostes.

Al barri es troba el Centre Cívic Zona Nord, un equipament municipal que neix amb l'ampliació de les instal·lacions de l'antic cinema "Palace" per ubicar-hi un nou equipament, inaugurat l'any 1987 i que entrà en funcionament amb tots els seus serveis, inclòs el teatre, l'any 1991. Va ser també en 1987 que va començar a funcionar l'equip de Serveis Personals de la Zona Nord, ubicat a l'edifici per atendre les demandes i necessitats socials del barri a través dels serveis socials d'atenció primària i de programes de promoció de l'associacionisme i dinamització cultural.

D'aleshores ençà, s'ha mantingut una programació cultural de qualitat, adreçada als veïns i veïnes del barri, adaptada a les seves demandes i als contextos canviants del barri.

Ens pots trobar a:

Centre Cívic Zona Nord
Horari: dilluns a divendres de 8.30 a 15 h i de 16 a 21.30 h
Dissabtes de 9.30 a 14 h i de 16.30 a 21 h
C. Vallcivera, 14
Tel.: 93 359 12 51
informacio@cczonanord.net

 

Casal de Barri de Torre Baró

El nom del barri prové de l'antiga torre, anomenada Torre del Baró, construïda al segle XVI per la família Pinós al costat de la carretera de Ribes i destruïda el 1714. El barri de Torre Baró sorgí a mitjan segle XX, a la serra de Collserola, de diferents iniciatives d'urbanització en forma de ciutat-jardí; l'aparició del primer projecte d'aquest tipus fou en uns terrenys agraris, propietat de la família Sivatte des de 1873. Aquest projecte, però, no va prosperar i en aquesta zona perifèrica de la ciutat es començaren a edificar barraques d'autoconstrucció, arran les necessitats d'habitatges de l'onada d'immigració dels anys 50 i 60.

El Casal de Barri de Torre Baró és una part central del teixit veïnal, creat l'any 1992 a iniciativa de l'equip de Serveis Personals de la Zona Nord per poder descentralitzar les activitats cíviques, recreatives i culturals de Torre Baró. A començaments de 2018 el casal va canviar d'emplaçament, inaugurant-se un nou edifici que acull les seus de diverses associacions del barri i que ofereix, en horari de matí i tarda, més espais de trobada, activitats i tallers a les entitats i veïns del districte.

Ens pots trobar a:

Casal de Barri de Torre Baró
Horari: dilluns a divendres de 9 a 14 h i de 17 a 21.30 h
Av. Escolapi Càncer, 5.
Tel.: 93 353 12 51
torrebaro@cczonanord.net

 

Casal de Barri de Vallbona

El barri de Vallbona, que pertanyia a la parròquia de Sant Andreu en els seus orígens, està separat de la ciutat de Barcelona per les autopistes de Girona i Manresa i la carretera C-17, a l'oest, i la finca agrícola La Ponderosa, al sud. A llevant es troba la llera del riu Besòs, al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet, i al nord el barri de Can Sant Joan, del terme municipal de Montcada i Reixac. Durant el segle XV els seus terrenys varen pertànyer a la Quadra de Vallbona, territori sota la jurisdicció del castell de Montcada. Aquesta zona va romandre en l'oblit fins que, en el primer terç del segle XX, va formar part d'un projecte de ciutat-jardí que no va prosperar.

Aïllat a finals dels anys 60 per la construcció de l'autopista, el barri es va anar poblant de cases modestes d'autoconstrucció. La regeneració del barri no arribà fins als anys 80 amb l'enderrocament dels edificis més deteriorats i la construcció d'equipaments. Vallbona és l'únic barri de Barcelona que conserva un tram descobert del Rec Comtal, antiga canalització construïda durant el segle X per abastir d'aigua la ciutat de Barcelona, aprofitant les restes d'un vell aqüeducte romà. Aquest tram descobert i en ús (abasteix parcialment la finca La Ponderosa) fou remodelat l'any 1985 amb la construcció d'un pont i envoltant-lo de jardins.

El Casal de Barri de Vallbona, creat l'any 1993, va obrir les portes amb una nova organització de gestió a finals de l'any 2008, un cop finalitzada la intervenció, a càrrec de l'Ajuntament, de remodelació i millora de l'espai. Aquest equipament compta amb diverses sales que s'usen en horari de tarda, amb una programació d'activitats socioculturals adreçada al barri i a la cessió d'espais a les entitats, amb l'objectiu d'impulsar accions culturals que fomentin la cohesió social i la integració de tots els veïns i veïnes del barri. 

Ens pots trobar a:

Casal de Barri de Vallbona
Horari: dilluns a divendres de 17 a 21.30 h
C. Oristà, 8-10.
Tel.: 93 350 93 81
vallbona@cczonanord.net

Compartir