52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Qui va ser Tomasa Cuevas?

CC Tomasa Cuevas - Les Corts
05, 07 i 14/03/2019
  • Art i exposicions
  • Divulgació
  • Tallers

Aquestes propostes ja han passat

Dóna nom al Centre Cívic de Les Corts des de 2015

Tomasa Cuevas Gutiérrez va néixer a la petita població de Castella - La Manxa, Brihuega, l'any 1917. Ja des de ben petita va haver de posar-se a treballar en un taller tèxtil per ajudar a la família, que havia hagut d'emigrar a la ciutat de Guadalajara alguns anys abans. Encara essent una nena va entrar a col·laborar amb el Partit Comunista Espanyol, aleshores encara clandestí, fins que l'any 1931 va entrar a formar part de la Unió de Joventuts Comunistes d'Espanya. Quan esclata la guerra civil espanyola, es dedica a tasques de la rereguarda per defensar la Segona República.

Per aquests fets és jutjada, condemnada a 30 anys i empresonada l'any 1939. Guadalajara, Durango, Santander, Ventas i Segòvia són les diferents presons on va estar confinada complint la pena. Finalment, després d'algunes commutacions, surt en llibertat l'any 1944 i és desterrada a Barcelona. Allà, lluny d'acotar el cap, s'incorpora a la reorganització del PSUC. Torna a ser detinguda l'any 1945 i passa 48 hores a la prefectura superior de Via Laietana on és torturada pels germans Antonio i Vicente Juan Creix. D'allà, va a parar a la presó de dones de Les Corts on passa un any de la seva vida. Un cop fora, continua la seva lluita antifranquista clandestina. Finalment, després de diverses detencions més, s'exilia a França i Txèquia. Torna a la clandestinitat l'any 1969, treballant a l'equip central de la propaganda del PSUC.

Un cop mort el dictador, dedica gran part de la seva vida a donar visibilitat a les dones antifranquistes represaliades veient que, fins i tot des del seu partit, es donava veu exclusivament als homes silenciant també el paper de les dones en la lluita per la llibertat. Volta per tot l'Estat Espanyol recopilant testimonis d'antigues companyes de presó. Amb tots aquests registres recollits, escriu diversos llibres testimonials d'aquelles dones i època publicats als anys vuitanta. La Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi l'any 2004.

L'any 2015 el Centre Cívic de Les Corts va rebre el nom de Tomasa Cuevas en honor a aquesta gran defensora de les llibertats que va ser reclosa a la presó de dones situada just a l'altra banda del carrer Dolors Masferrer i Bosch.

Aquest mes de març, en col·laboració amb l'Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme, l'equipament dedica una sèrie d'activitats per homenatjar la seva figura. Com per exemple el taller monogràfic dedicat a Tomasa Cuevas (05/03 – 19.00 h) on l'historiador Marc Carrillo donarà a conèixer en profunditat la vida d'aquesta activa militant comunista, lluitadora antifranquista i pionera del feminisme a l'Estat.

Dos dies després, l'Associació de companyies de teatre de l'Auditori de Les Corts farà la lectura Memòria de les presons franquistes de dones (07/03 – 20.00 h) d'alguns dels testimonis recollits per Cuevas en els llibres Presas i Testimonio en las cárceles franquistas.

Si voleu continuar endinsant-vos en la seva biografia, però des d'un punt de vista molt més personal, podeu participar en l'Homenatge a Tomasa Cuevas (14/03 – 18.00 h) que li reten els seus amics Natatxa Urbano, Juan Rodríguez, Eliseo Prada i Ana Santa Olalla a través d'una taula rodona, així com Antonia Jover, companya a l'Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme.

Així mateix, fins al 15 d'abril podeu visitar l'exposició retrospectiva Tomasa Cuevas; exemple de lluita, dignitat i memòria (05/03 – 15/04) Un recorregut per la vida de Cuevas, un exemple de lluita, dignitat i memòria. Una exposició organitzada per l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme.

Totes les activitats tenen l'entrada gratuïta i no cal fer cap mena de reserva prèvia.

Activitats relacionades