Situació actual

Arran de la crisi econòmica que ha comportat la pandèmia de la covid19, l’Ajuntament de Barcelona ha definit i està executant una estratègia transversal de recuperació econòmica que involucra al conjunt de la organització municipal. Ha posat en marxa mesures de reactivació per tal de mantenir el teixit empresarial de la ciutat, fomentar l’ocupació de qualitat i el consum local i, definitiva , impulsar canvis de model per fer de Barcelona una ciutat més resilient, amb un model econòmic que tingui cura ambiental i impacte social.

En aquest context de reactivació i diversificació s’emmarca El Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella (PDE) 2021-2023, amb l’objectiu global de recuperar i enfortir i diversificar l’economia del districte a tres anys vista, malgrat l’escenari encara de moltes incerteses en relació amb la crisi sanitària i social.

El Pla de Desenvolupament Econòmic

portada dossier del Pla de desenvolupament econòmic de Sant Andreu

Aquest Pla és hereu de l’anterior PDE 2016-21 i continua apostant pel desenvolupament econòmic de proximitat, un model de promoció econòmica que parteix dels actius i les necessitats que té la població d’un territori, que vol minimitzar les desigualtats socials i la distància entre ciutadania i recursos públics i que es concep a partir d’un enfocament d’economia plural centrada en les persones.

 

La vocació del present Pla 2021-23 és actualitzar l’anterior pla, posant focus en les intervencions més rellevants i adaptar-les totes elles a la situació excepcional que estem vivint. És també un document de coordinació i alineació dins l’Ajuntament i de diàleg i reconeixement amb els actors socioeconòmics del territori. 

 

Aquest nou Pla 21-23 té en compte plans i estratègies vinculades a la promoció econòmica, tant a nivell de ciutat com aquelles més territorialitzades a nivell de Districte de Ciutat Vella. En aquest sentit, aquest Pla de Desenvolupament Econòmic s’inspira en l’agenda econòmica BCN Green Deal, que integra mesures, entre d’altres, dirigides a aprofitar tot el potencial de la ciutat, amb les prioritats de retenir i formar talent i facilitar l’activitat econòmica. Una síntesi d’aquestes mesures es troben recollides a la guia Barcelona Mai s’Atura. Guia Pràctica de Serveis. 82 mesures per a la reactivació econòmica. Al mateix temps, les accions del Pla s’alineen amb l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible.

 

Pel que fa a plans i estratègies amb mirada de districte, aquest pla té connexions amb el Pla d’Actuació del Districte 2020-2023, la Mesura de Govern  Ciutat Vella davant la crisi produïda per la covid-19, el Pla de Dinamització Comercial 2018-2023, el Pla d'Acció Pou de la Figuera i el nou Pla de Barris Raval.

 

En el període 2021-23 que encetem, centrarem els esforços en generar reactivació econòmica i intentar pal·liar els efectes de la crisi entre els veïns i veïnes de Ciutat Vella. Ho farem a partir d’una planificació que consta de 6 línies estratègiques i 22 objectius, que al seu torn es desglossen en accions concretes amb impacte al territori i que de ben segur s’aniran complementant i actualitzant a partir de les iniciatives que sorgiran tant des d’espais municipals com des del teixit sociocomunitari.

Impulsat pel Districte de Ciutat Vella i Barcelona Activa, el Pla s’ha elaborat en diàleg amb diferents àrees de l’Ajuntament (Direcció de Comerç, Direcció de Turisme, Direcció de Serveis d’Economia Social i Solidària i el programa municipal Pla de Barris) i amb entitats del teixit socioeconòmic dels barris de Ciutat Vella. Ha estat un procés força àgil i orgànic gràcies al recorregut fet en els darrers anys a nivell d’imbricació de les polítiques d’economia de proximitat a la ciutat i també a Ciutat Vella.