Barcelona encarrega un estudi sobre la situació del sector de la restauració durant l’any 2016

»      La voluntat del Consistori és la de comptar, durant aquest trimestre, amb dades reals sobre el sector que permetin fixar les prioritats de l’actuació municipal

»      Aquesta és una de les accions emmarcades en la Mesura de Govern de Suport i Impuls a la Restauració

L’Ajuntament de Barcelona ha encarregat a Mercabarna la realització d’un estudi sobre el sector de la restauració durant l’any 2016. I és que la ciutat de Barcelona necessita disposar de noves eines que permetin tenir un coneixement quantitatiu i qualitatiu més precís d’aquest sector.

Aquest estudi vol construir un model d’estimació de la restauració a Barcelona amb informació sobre la seva dimensió, tendències en vendes i tràfic i tipologia de consumidor. El treball és una anàlisi del volum i les tendències d’aquest sector l’any 2016. La previsió és comptar amb aquest estudi durant aquest trimestre. 

D’aquesta manera, el Govern municipal podrà disposar d’unes primeres dades reals sobre la situació de la restauració a la ciutat de Barcelona que serveixin per ajudar a definir la resta d’accions incloses en la Mesura de Govern de Suport i Impuls a la Restauració, que es va presentar al Consell Plenari del passat mes de juliol.

La regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, ha destacat “la voluntat del Govern municipal d’apostar per un model propi de restauració que sigui de qualitat, proximitat, excel·lència i sostenibilitat” i ha afegit que “aquest estudi ens aportarà un gran valor afegit a l’hora de definir les polítiques públiques a desenvolupar, ja que ens permet comptar amb una informació molt acurada sobre el sector i, sobretot, amb dades amb les que fins ara no comptàvem”.

Aquest anàlisi del sector serà complementari a l’enquesta que la Direcció de Comerç duu a terme anualment. I és que el nou document que realitzarà Mercabarna, ampliarà la informació amb la que comptem i, com a principal novetat, incorporarà també l’opinió dels usuaris (clients), el que permetrà tenir una altra visió de la situació.

L’estudi és un embrió del futur Observatori de la Restauració a Barcelona, una de les principals actuacions que recollia la Mesura de Govern i que permetrà analitzar i fer un monitoratge del sector de manera permanent i oferirà dades acurades i actualitzades, claus per fixar les prioritats de l’actuació municipal.

Està previst que aquest Observatori es constitueixi el proper mes de juny, fruit de la col·laboració del món universitari i altres agents i institucions que puguin aportar valor afegit i tenir especialment en consideració el coneixement de Mercabarna.

Cal tenir en compte que Mercabarna ja gestiona actualment l’Observatori de Tendències, que té com a objectiu avançar-se a totes aquelles tendències de futur que puguin afectar el model de negoci de les empreses del polígon alimentari i millorar la seva competitivitat. L’experiència d’aquesta empresa pública en el camp dels estudis d’investigació i recerca al sector alimentari de la ciutat és àmplia.

A més, aquest estudi servirà també perquè els comerciants majoristes de Mercabarna i els detallistes d’alimentació coneguin les necessitats d’un sector cada cop més creixent, com és el de la restauració, i trobin noves oportunitats de negoci, tot adaptant la seva oferta de producte i servei a les seves demandes. 

1 milió d’euros per al suport i l’impuls a la restauració

Una de les principals apostes de la regidoria de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona és la restauració i, per aquest motiu, el passat mes de juliol es va presentar una Mesura de Govern que suposava la inversió d’1 milió d’euros per a desenvolupar tot un seguit de mesures i iniciatives de promoció del sector.

I és que, per primera vegada, el Govern municipal ha posat en marxa una política pública per avançar cap a un model propi de restauració de Barcelona basat en la qualitat, la proximitat, l’excel·lència i la sostenibilitat.

Amb aquest document, l’Ajuntament reconeix el paper fonamental de la restauració en l’economia de la ciutat, el seu paper vertebrador del teixit social i econòmic de Barcelona i vol contribuir a què segueixi millorant el seu grau de responsabilitat, d’excel·lència i de professionalització.

Entre les principals actuacions a desenvolupar estan la creació de l’Observatori de la Restauració, un mapa socioeconòmic, un segell de qualitat, realitzar unes jornades internacionals, sumar sinèrgies amb el comerç i la xarxa de mercats i constituir un Consell Assessor de la Restauració, entre d’altres. 

Barcelona encarrega un estudi sobre la situació del sector de la restauració durant l’any 2016