Emblemàtics: comerços que fan ciutat

Quan

26/10/2017

Noucentisme i modernisme. És la petjada artística que es pot apreciar en la decoració interior i exterior de la botiga Camiseria Xancó de la Rambla, un dels comerços emblemàtics de Barcelona i que com a tal forma part de “la ruta dels emblemàtics”, promoguda des de l’Ajuntament.

Xancó, situat al pla de la Boqueria, és un comerç dels considerats emblemàtics de Barcelona, un tipus d’establiment que és també senyal d’identitat de Barcelona. Perquè és original i no n’hi ha a cap altra ciutat. Mai millor dit, és un comerç que fa ciutat. L’any 1993, l’Ajuntament de Barcelona va distingir l’establiment amb una placa, que està situada al terra davant l’entrada, en reconeixement “als seus anys de servei a la ciutat”. 

L’origen comercial de la camiseria Xancó de la Rambla data de l’any 1820 de la mà d’Antoni Cotchet. Després seria la família Xancó la que se’n faria càrrec. La botiga pràcticament no ha canviat gens des que va obrir a la Rambla, amb una petita intervenció l’any 1985 per a la restauració del mobiliari. Terres, prestatgeries, portes, vidrieres –una de les quals és una petita joia-, l’estructura dels aparadors, i fins i tot una antiga caixa registradora en donen fe, com podeu veure a les imatges extretes d’un dels llibres fotogràfics que conserva l’establiment i que acompanyen aquest article. 

Des d’aleshores són artesans en la confecció de camises. El seu nom és conegut per molts visitants estrangers que arriben a la ciutat, alguns perquè ho han llegit en les seves guies de viatge o s’han informat per la xarxa, d’altres perquè tot i viure a altres ciutats europees no s’estan de passar per aquesta botiga de la Rambla quan tenen l’ocasió visitar Barcelona. És el cas de molts dels seus clients americans, anglesos, alemanys o australians. L’escriptora i editora Elisenda Albertí relata en un dels capítols del seu llibre “Un passeig per la moda de Barcelona” (Albertí Editors, 2013), la història de la camiseria Xancó i el pas de quatre generacions al front de l’establiment, un de ben singular al rovell de l’ou de la Rambla.

En un món globalitzat en què les produccions són també globals, la botiga segueix fabricant les seves camises, tant per a gustos conservadors com per aquelles persones que volen vestir informalment però amb roba de gran qualitat. La camiseria Xancó segueix, això si, des de fa temps, un camí que ara també fan seu altres comerciants que han donat prioritat a “tornar als bàsics”. Això vol dir deixar de banda grans produccions internacionals i concentrar-se sobretot en un mercat local, de qualitat, i amb sistemes de producció artesans. Passa en la fabricació de bosses de mà entre d’altres productes. Els Xancó han vestit companyies de teatre barcelonines, des del TNC al  Romea, així com al teatre de la Zarzuela.

Un altre dels comerços també considerats emblemàtics a Barcelona és la botiga d’articles de pesca Casa Calicó, situada a la plaça de les Olles, però que ha fet del Poblenou la seva nova base d’operacions. Les converses amb el propietari de l’edifici on hi ha ara l’establiment no han fructificat en un acord que permeti la continuïtat del negoci a l’emplaçament de tota la vida. En Dani, que és qui està actualment al front, explica que l’espai del Born és cobejat per la seva situació estratègica. La botiga de la plaça de les Olles romandrà oberta fins al febrer de 2018. El nou establiment del Poblenou, al carrer Àvila 94, obrirà el pròxim 20 de novembre. Durant uns mesos, estaran obertes les dues botigues.

A en Dani, la feina que fa a la botiga li agrada. Molt més del que havia pensat en un principi, explica. En el nou local del Poblenou, amb molt més espai del que ara té, fins i tot té previst organitzar petites exposicions sobre l’art de la pesca, que diu, està molt desprestigiat actualment. 

La història de Calicó es remunta a 1850, quan Josep Borrull va fundar un negoci de venda d’utensilis per a caça i pesca. Ara, en Dani, ha pensat a introduir en la gestió el valor de les eines de màrqueting, sobretot les que tenen a veure amb la comunicació i en concret amb l’ús de les xarxes socials. És una nova aventura.

Emblemàtics: comerços que fan ciutat
Emblemàtics: comerços que fan ciutat
Emblemàtics: comerços que fan ciutat
Emblemàtics: comerços que fan ciutat
Emblemàtics: comerços que fan ciutat
Emblemàtics: comerços que fan ciutat
Emblemàtics: comerços que fan ciutat
Emblemàtics: comerços que fan ciutat

Enllaços i materials relacionats