Embolcalls per a regals amb valor afegit

Quan

16/01/2018

  • Una fundació –Pare Manel-, un centre especial de treball –Estel Tàpia- i una cooperativa –Tarpuna- han estat al darrere de la iniciativa promoguda per la direcció de Comerç de l’Ajuntament i els comerciants de la ciutat aquest Nadal per embolicar els regals amb paper reciclat i roba confeccionada, l’”Autèntic paper de Nadal”. Uns regals amb valor afegit: solidaris i sosteniblbles.

Amb cada regal embolicat pels barcelonins aquest Nadal a les casetes repartides arreu de la ciutat, ja fos amb paper reciclat –“L’autèntic paper de Nadal”- però sobretot amb peces de roba, hi havia una mica d’una desena de persones tant desconegudes com les que van decidir participar de la iniciativa. Van triar els teixits, els van guarnir i els van cosir. Una idea, aquesta última, que també recull la voluntat de recuperar costums propis, com ara els embolcalls de roba, els farcells, encara que avui tinguin més anomenada els “furoshikis” - roba en un plec quadrat que serveix per transportar tot tipus d’objectes i per embolicar regals- que en la cultura japonesa tenen el mateix esperit. Sostenibilitat social, a més de la mediambiental.  

L’origen de la iniciativa es troba en la campanya "InfinitLoop", avui “UnTresor”, que va posar en marxa la cooperativa Tarpuna. Els objectius: promoure l’ús d’embolcalls sostenibles i reutilitzables, i per tant produir menys residus. A més, es volia fer servir etiquetes en què a banda de descriure el procés de fabricació també permetessin conèixer el camí seguit per un petit pedaç de roba en passar d’unes mans a unes altres amb l'objecte de regal. La traçabilitat. Aquesta possibilitat  queda pendent per a pròximes edicions.

I a partir de la idea de la cooperativa Tarpuna, es va impulsar la campanya “L’Autèntic paper de Nadal”, amb la participació de la fundació Pare Manel i el Centre Especial de Treball (CET) Estel Tàpia. Tarpuna ja té experiència a l’hora d’emprendre projectes que, com els seus mateixos responsables subratllen, incideixen realment en l’entorn i s’assoleixen de forma col·laborativa. La cooperativa també promou projectes relacionats amb l’alimentació saludable, amb idees que apliquen directament a l’agricultura. Igualment, en realitzen d’altres relacionats amb el foment de l’ús sostenible de l’energia i, finalment, amb propostes relacionades amb l’economia cocreativa i circular, nova vida per objectes que ja s’han fet servir. 

Joves que fan primers passos cap el món laboral

A través de la Fundació Pare Manel, una colla de joves del barri barceloní de Verdum, un cop formats, poden començar a guanyar-se la vida gràcies al seu treball en iniciatives com la campanya nadalenca promoguda per la direcció de Comerç i els comerciants. També hi ha el treball de set persones que integren el Centre Especial de Treball Estel Tàpia, al Raval. Han seleccionat els teixits, restes d’estocs procedents de donacions d’empreses, els han guarnit i els han cosit. Així, a totes les casetes que es van instal·lar als eixos comercials i prop dels mercats per Nadal, molts barcelonins han pogut escollir entre els dissenys confeccionats per embolicar els seus regals. És economia circular:  donar nova vida a objectes i productes ja existents.

La Fundació Pare Manel és coneguda sobretot per iniciatives que tenen com a objectiu la reinserció social de persones en situació de privació de llibertat, i per impulsar projectes que defensin el desenvolupament dels drets i de la qualitat de vida de persones que pateixen exclusió i marginació social.

Formació i inserció laboral

Ara fa dos anys la fundació va posar en marxa un taller de formació, complementat amb una àrea de producció –el programa FIL (Formació i Inserció Laboral)- amb el qual grups de joves del barri de 16 a 28 anys aprenen costura o serigrafia i elaboren productes per a clients públics, com ara escoles i institucions, i privats, per exemple entitats i associacions (i en funció de les comandes també s’encarreguen de la distribució). El Nadal de 2016 van participar per primer cop en la campanya nadalenca a Barcelona per embolicar regals.

Actualment, 14 joves -7 noies i 7 nois-, ja que es promou l’equitat de sexe entre els participants als projectes- formen part del taller de formació. Gràcies als productes que han aconseguit elaborar, compten amb 3 joves contractats a mitja jornada. Des de la fundació se subratlla que el que pretenen és impulsar un projecte de vida per als participants, que puguin tenir coneixements i una feina, joves amb ganes d’aprendre i d’obrir-se camí en el món laboral.

Amb aquestes premisses, elaboren bosses, embolcalls per a regals, per transportar objectes, com ara ampolles de vidre, peces de roba com les que es poden veure a les imatges, samarretes, o cobertes de roba per a llibretes. Col·laboren per exemple amb l’associació Amics de la Gent Gran, per a qui confeccionen una rosa de feltre per Sant Jordi. Són primers passos. I com a idea de futur, volen crear la seva pròpia marca de productes.

Creació de marca

Qui fa escassament un mes va posar en marxa la seva pròpia marca –“Vora”- és el Centre Especial de Treball (CET) de l’associació Estel Tàpia, una empresa social sens ànim de lucre que també des de fa dos anys, al barri del Raval, va posar en marxa una acció d’inserció laboral de persones amb discapacitats físiques i intel·lectuals. Ofereix serveis de confecció a empreses amb responsabilitat social. L’Associació Estel Tàpia va néixer el 1984 i es dedica a la inclusió social i laboral de persones adultes en situació de vulnerabilitat social i econòmica amb un model basat en la formació.

El CET d’Estel Tàpia es finança amb el que produeix, que són treballs de confecció per encàrrec. Per exemple, de les banderoles que es veuen penjades a molts llocs de la ciutat en fan bosses, carteres, de tot. És un material reciclable amb moltes possibilitats de transformació. Com fan també amb peces de roba que serveixen per embolicar els regals. Fa dos anys que participa a la campanya nadalenca promoguda per l’Ajuntament i els comerciants de Barcelona.

L’”Ecotó” és un producte recent fet amb cotó i plàstic pensat per embolicar l’entrepà dels nens com a alternativa a l’ús de l’alumini. I ara, amb la seva marca “Vora”, donada a conèixer a la III Fira de Consum Responsable a la plaça de Catalunya, han començat a crear bosses i motxilles de roba, tot i que els serveis de confecció van més enllà: amb complements per a la llar, producte decoratiu i regals d’empresa, disfresses, vestuari per a cinema i teatre, per exemple. Els seus productes també es poden comprar a través d’Internet per la plataforma Etsy.

La idea: aplicar la lògica de la sostenibilitat i de foment de l’economia circular, recuperant materials en desús i apostar per productes que redueixin l’impacte ambiental. Tot amb el valor afegit que estan confeccionats per persones que reprenen la seva activitat professionals per sortir d’una situació d’exclusió social.

 

 

 

 

           

Embolcall de roba fet pel CET Estel Tàpia
Tots els embocalls duen una etiqueta que invita a la seva reutilització
Embolcalls de roba fets pel CET Estel Tàpia
Bossa confeccionda amb loneta de banderola pel CET Estel Tàpia
L'Ecotó, dissenyat pel CET Estel Tàpia per embolicar els entrepans com a alternativa a l'alumini
Motxilla confeccionada pel CET Estel Tàpia, amb la seva nova marca "Vora"
Una treballadora del CET Estel Tàpia cus part d'una bossa al taller de l'entitat
Embolcalls de roba confeccionats pels joves del taller de formació i producció de la fundació Pare Manel
"Roses contra l'oblit", una idea de l'associació Amics de la Gent Gran, confeccionades per la fundació Pare Manel
Embolcall de roba confeccionat pels joves del taller de formació i producció de la fundació Pare Manel
"Roses contra l'oblit", una idea de l'associació Amics de la Gent Gran, confeccionades per la fundació Pare Manel
Bosses creades per la fundació Pare Manel
Protector contra el fred, fet amb roba al taller de la fundació Pare Manel
Llibretes amb cobertes de roba fetes per la fundació Pare Manel
Bossa de roba per portar ampolles feta al taller de la fundació Pare Manel
Bossa de roba per portar ampolles feta al taller de la fundació Pare Manel
Bossa de loneta de banderola feta al taller de la fundació Pare Manel
Samarreta serigrafiada al taller de la fundació Pare Manel
Rosa de feltre cosida a mà al taller de la fundació Pare Manel