Notícies

18 patis escolars oberts durant les vacances escolars d’estiu

21/06/2018 - 13:26

Des del 25 de juny i fins al 31 de juliol, ambdós inclosos

“Circ a la Fresca 2018”

21/06/2018 - 13:06

L’activitat tindrà lloc a patis oberts de tots els districtes.

Preinscripció als Centres de Formació d’Adults públics de Barcelona

14/06/2018 - 14:01

Té lloc des del 18 i fins al 26 de juny, ambdós inclosos.

Festa d’Estiu’18, a Patis Escolars Oberts al Barri

06/06/2018 - 10:37

La temàtica de la festa serà “Barcelona educa per la Pau”

Petits talents científics

Col left

Programa d’actualització científica per a mestres d’educació infantil i primària

Petits talents científics és un programa que vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat d’educació infantil i primària.
L’objectiu és proporcionar als centres educatius un seguit de recursos i orientacions pedagògiques que ajudin els mestres a implantar metodologies més participatives i creatives a l’aula i que permetin la realització de petits treballs de recerca i de pràctiques experimentals per part de l’alumnat.

A QUI S'ADREÇA?

Petits Talents Científics s’adreça als docents d’educació infantil i primària dels centres educatius sostinguts amb fons públics de Barcelona. Amb l’objectiu d’afavorir el treball cooperatiu entre l’equip de mestres de la mateixa escola, es prioritzaran les demandes d’aquells centres que inscriguin dos dels seus docents.

QUÈ S'OFEREIX?

  • Cursos d’aplicació de metodologia científica, on s’actualitzaran els coneixements científics dels assistents alhora que s’exposaran propostes d’experiments que els i les mestres podran dur a terme fàcilment a l’aula. Es tindrà especial cura dels aspectes metodològics i didàctics per tal que els continguts científics quedin ben inserits dins un esquema pedagògic coherent.  Cursos de 20 hores de formació reconeguts pel Consorci d’Educació de Barcelona.
  • Encontres de Petits Talents Científics, com a cloenda dels cursos, que es realitzaran a CosmoCaixa, per tal que les escoles mostrin els projectes elaborats i puguin intercanviar vivències.  
  • Xerrada- taller sobre ciència adreçada al Claustre de professorat per compartir la metodologia i els objectius de Petits Talents Científics que podran sol·licitar els centres educatius dels mestres participants.

PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA

Es realitzarà una sessió informativa per als docents interessats el dijous 21 de setembre a les 17,30 hores, a la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), plaça d’Espanya, 5.

Per confirmar l’assistència a la sessió informativa, cal adreçar-se a imebatencio@bcn.cat, indicant nom i cognoms, correu electrònic, nivell i centre educatiu o bé trucar al 934 023 663.

CLOENDA DEL PROGRAMA

25 i 27 d’abril DE 2018
Fires d’experimentació: on es presentaran els espais creats per les mestres de 2n cicle d’EI i cicle inicial de primària que han fet el curs Espais de Ciències, possibilitats i límits amb la Montse Pedreira i la Carme Alemany com a formadores. El programa de la jornada ofereix a l’alumnat podrà gaudir els espais de la Fira, que també comptarà amb la furgoneta que han creat al Lab 0_6 i d’activitats de CosmoCaixa per infants de 3-7 anys.

19 i 26 d’abril DE 2018
Encontres d’experiències
: congrés + activitats científiques + presentació de pòsters. L’alumnat de cicle mitjà i superior presentarà les experiències que ha realitzat a la seva escola guiats de les seves mestres que han participat al curs Fenòmens astronòmics. Veure programa dels encontres.

ORGANITZACIÓ

Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
EduCaixa-Obra Social “la Caixa”

COL·LABORACIÓ

Consorci d’Educació de Barcelona
Lab 0_6 d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC)
CESIRE-CDEC (Av de les Drassanes, 10)

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS

Inscripció del 12 al 26 de setembre de 2017 clicar aquí
La inscripció als cursos i la participació en el programa és gratuïta.

Més informació de la proposta a: www.bcn.cat/educacio, www.fundaciorecerca.cat i http://www.educaixa.com/

Programa dels cursos

L’objectiu d’aquest curs és facilitar als centres educatius un seguit de recursos i orientacions per a promoure experiències positives d’aprenentatge i acostament a la ciència a través de la implementació de l’organització en espais a l’aula. Quines característiques han de tenir les propostes?, quins materials?, quins processos d’aprenentatge ens interessa que passin?, quin hauria de ser el nostre paper com adults? Abordarem aquests i altres dubtes de manera distesa a partir de l’anàlisi d’experiències existents i dels propis neguits.
Sobre aquestes temàtiques durem a terme les següents sessions:

Sessió 1 (25/10/17), Espais de ciència, sí, però com!
Sessió 2 (11/11/17), El Lab 0_6, un espai de ciència per infants que investiguen.
Sessió 3 (29/11/17), El paper de l’adult en un espai de ciència.
Sessió 4 (17/1/18), De l’espai  de ciència a la indagació a l’aula.
Sessió 5 (21/2/18), Intercanvi d’experiències i seguiment de les propostes que es desenvolupin a les aules.

La coordinació del curs és a càrrec de Montserrat Pedreira (directora de Grau en Educació Infantil, Fundació Universitària del Bages) i Carme Alemany, mestra impulsora del projecte “Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència” a l’escola El Roure gros de Santa Eulàlia de Riuprimer i col·laboradora de la FUB.

Calendari:  les sessions tindran lloc el dimecres 25  d’octubre, el dissabte 11 de novembre i els dimecres 29 de novembre de 2017 , 17 de gener  i 21 de febrer de 2018.
Horari: de 17,30 a 19,30h.
Llocs: Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça d’Espanya, 5), Lab 0_6 d'Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC) (Av. Bases de Manresa, 1) i al CESIRE-CDEC (Av de les Drassanes, 10)
 
Es clourà el curs amb un Encontre: Fira d’experimentació del 25 i 27 d’abril de 2018 a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). Són trobades d’intercanvi en les que hi podrà participar l’alumnat de les i els docents del curs. Consistiran en:

  • Les propostes de ciència elaborades per les i els mestres on podran experimentar els infants de totes les escoles.
  • activitats científiques de CosmoCaixa per a infants de 3 a 7 anys.
  • Les propostes del Lab sobre rodes (UManresa).

A cada grup escolar se li assignarà una de les dues dates. Caldrà reservar els dies 25 o 27 d’abril de 2018 com a dia de sortida amb l’alumnat.

El tema central del curs seran els fenòmens astronòmics. L’objectiu és comprendre quins són els conceptes nuclears que cal treballar a l‘aula sobre els moviments de la Terra que expliquen el dia i la nit i les estacions, el sistema solar, el astres (planetes, satèl·lits, asteroides i cometes), el Sol, la complexitat de l’Univers i altres temes relacionats. Es treballaran tant els continguts clau com, sobretot, com transmetre’ls i treballar-los a l’aula amb els alumnes.

Sobre aquest tema durem a terme les següents sessions:

Sessió 1 (18/10/17), Investigar per comprendre el moviment dels astres.
Sessió 2 (8/11/17), Coneixements bàsics d’astronomia per a mestres de primària.
Sessió 3 (22/11/17), Observació i modelització dels fenòmens astronòmics a treballar a primària.
Sessió 4 (10/1/18), Observació i modelització de fenòmens òptics de l’atmosfera.
Sessió 5 (24/1/18), Revisió de les investigacions.
Sessió 6 (14/2/18), Comuniquem i avaluem la nostre investigació.

Els docents seran Jordi Marti, Arnau Amat i Victor Grau (professors de didàctica de les ciències de la Universitat de Vic) i Jordi Aloy (d’EduCaixa-Obra Social “la Caixa”).

Calendari:  les sessions tindran lloc els dimecres 18 d’octubre, 8 i 22 de novembre de 2017 i 10 i 24 de gener i 14 de febrer de 2018.
Horari: de 17,30  a 19,30h.
Lloc: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, passeig Lluís Companys 23, Barcelona.

El curs finalitzarà amb els Encontres d’experiències que es realitzaran el 19 i el 26 d’abril de 2018, a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). Els Encontres consistiran en diferents congressos científics en els quals l’alumnat presentarà els projectes realitzats, ien una mostra de pòsters sobre els projectes elaborats i activitats científiques per als grups dels docents participants.

A cada grup escolar se li assignarà una de les dues dates. Caldrà reservar els dies 19 o 26 d’abril de 2018 com a dia de sortida amb l’alumnat.

Col right
Actualitat: 

Programa Petits Talents Científics, curs 2017-18 

19/09/2017 - 11:53

La presentació a professorat té lloc dijous 21 de setembre, a les...

Què t’ofereix el programa Petits Talents Científics?

Vols consultar els projectes d'edicions anteriors?

>> Accedir a l'històric

Documents

L’objectiu d’aquest curs és facilitar als centres educatius un seguit de recursos i orientacions per a promoure experiències positives d’aprenentatge i acostament a la ciència a través de la implementació de l’organització en espais a l’aula. Quines característiques han de tenir les propostes?, quins materials?, quins processos d’aprenentatge ens interessa que passin?, quin hauria de ser el nostre paper com adults? Abordarem aquests i altres dubtes de manera distesa a partir de l’anàlisi d’experiències existents i dels propis neguits.
Sobre aquestes temàtiques durem a terme les següents sessions:

Sessió 1 (25/10/17), Espais de ciència, sí, però com!
Sessió 2 (11/11/17), El Lab 0_6, un espai de ciència per infants que investiguen.
Sessió 3 (29/11/17), El paper de l’adult en un espai de ciència.
Sessió 4 (17/1/18), De l’espai  de ciència a la indagació a l’aula.
Sessió 5 (21/2/18), Intercanvi d’experiències i seguiment de les propostes que es desenvolupin a les aules.

La coordinació del curs és a càrrec de Montserrat Pedreira (directora de Grau en Educació Infantil, Fundació Universitària del Bages) i Carme Alemany, mestra impulsora del projecte “Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència” a l’escola El Roure gros de Santa Eulàlia de Riuprimer i col·laboradora de la FUB.

Calendari:  les sessions tindran lloc el dimecres 25  d’octubre, el dissabte 11 de novembre i els dimecres 29 de novembre de 2017 , 17 de gener  i 21 de febrer de 2018.
Horari: de 17,30 a 19,30h.
Llocs: Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça d’Espanya, 5), Lab 0_6 d'Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC) (Av. Bases de Manresa, 1) i al CESIRE-CDEC (Av de les Drassanes, 10)
 
Es clourà el curs amb un Encontre: Fira d’experimentació del 25 i 27 d’abril de 2018 a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). Són trobades d’intercanvi en les que hi podrà participar l’alumnat de les i els docents del curs. Consistiran en:

  • Les propostes de ciència elaborades per les i els mestres on podran experimentar els infants de totes les escoles.
  • activitats científiques de CosmoCaixa per a infants de 3 a 7 anys.
  • Les propostes del Lab sobre rodes (UManresa).

A cada grup escolar se li assignarà una de les dues dates. Caldrà reservar els dies 25 o 27 d’abril de 2018 com a dia de sortida amb l’alumnat.

El tema central del curs seran els fenòmens astronòmics. L’objectiu és comprendre quins són els conceptes nuclears que cal treballar a l‘aula sobre els moviments de la Terra que expliquen el dia i la nit i les estacions, el sistema solar, el astres (planetes, satèl·lits, asteroides i cometes), el Sol, la complexitat de l’Univers i altres temes relacionats. Es treballaran tant els continguts clau com, sobretot, com transmetre’ls i treballar-los a l’aula amb els alumnes.

Sobre aquest tema durem a terme les següents sessions:

Sessió 1 (18/10/17), Investigar per comprendre el moviment dels astres.
Sessió 2 (8/11/17), Coneixements bàsics d’astronomia per a mestres de primària.
Sessió 3 (22/11/17), Observació i modelització dels fenòmens astronòmics a treballar a primària.
Sessió 4 (10/1/18), Observació i modelització de fenòmens òptics de l’atmosfera.
Sessió 5 (24/1/18), Revisió de les investigacions.
Sessió 6 (14/2/18), Comuniquem i avaluem la nostre investigació.

Els docents seran Jordi Marti, Arnau Amat i Victor Grau (professors de didàctica de les ciències de la Universitat de Vic) i Jordi Aloy (d’EduCaixa-Obra Social “la Caixa”).

Calendari:  les sessions tindran lloc els dimecres 18 d’octubre, 8 i 22 de novembre de 2017 i 10 i 24 de gener i 14 de febrer de 2018.
Horari: de 17,30  a 19,30h.
Lloc: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, passeig Lluís Companys 23, Barcelona.

El curs finalitzarà amb els Encontres d’experiències que es realitzaran el 19 i el 26 d’abril de 2018, a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). Els Encontres consistiran en diferents congressos científics en els quals l’alumnat presentarà els projectes realitzats, ien una mostra de pòsters sobre els projectes elaborats i activitats científiques per als grups dels docents participants.

A cada grup escolar se li assignarà una de les dues dates. Caldrà reservar els dies 19 o 26 d’abril de 2018 com a dia de sortida amb l’alumnat.

Compartiu aquest contingut