Barcelona Cultura

Actualitat

Notícies


Free & Equal – LGBT

Free & Equal – LGBT

L’Administració Postal de les Nacions Unides (UNPA) ha informat de l’emissió de sis segells postals que promouen la igualtat per a les persones lesbianes, homosexuals, bisexuals i transsexuals.


La iniciativa, endegada des de l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans (ACNUDH) de l’ONU, forma part de la campanya Free & Equal que té com a  objectiu el reconeixement dels drets humans per als membres de la comunitat LGBT. Malgrat els avenços produïts en les darreres dècades en matèria d’igualtat, encara avui dia hem de lamentar episodis de discriminació, càstig i fins i tot, criminalització per la manca de reconeixement de la diversitat de gènere.  

El dissenyador dels segells és Sergio Baradat, artista d’origen cubà que actualment treballa com a Director d’Art de l’Administració Postal de les Nacions Unides. Tal com ell ho descriu, les seves obres són producte de la unió entre la sensibilitat neoclàssica revisada des d’un punt de vista contemporani. En relació al disseny dels segells, durant una entrevista radiofònica feta a la seu de les Nacions Unides, va inspirar-se en obres de l’Art Déco i també, dels anys que residí a Miami.

Sergio Baradat resolt la diversitat de la comunitat LGTB a través de dibuixos inequívocs, per exemple el de la transsexualitat, on es representa una persona amb ales de papallona, “convertint-se amb el que realment és, una flor“, com ell mateix expressa.

Durant l’entrevista radiofònica, l’artista va parlar sobre la situació actual de la comunitat LGBT al món, “Vivim en un món en el qual tot i que està molt desenvolupat, on hi ha cada cop més nacions que han adoptat la igualtat en el matrimoni i la igualtat de la comunitat LGBT, encara tenim un camí molt i molt llarg per recórrer, malgrat estem fent alguns progressos“.

Afegint, però, que “Hi ha alguns països al món en aquests moments en què no només no es respecten els drets de la comunitat LGBT, sinó que a més, són colpejats i assassinats. I per aquesta raó, vaig pensar que seria una gran oportunitat mitjançant l’art i l’ús de segells postals, un instrument per canviar els cors i les ments de persones de tot el món”.

Les Nacions Unides han emès diverses sèries filatèliques sempre amb la voluntat d’emfatitzar i posar de manifest aspectes d’interès general: la pau al món, el medi ambient i l’extinció de les espècies. Però el que fa especial aquesta emissió és el fet que per primera vegada una autoritat postal emet segells per reivindicar la diversitat i la igualtat de la comunitat LGBT. Esperem que sigui la primera de moltes altres.

Els segells es van posar a la venda el dia 5 de febrer amb sis valors i monedes diferents. Poden adquirir-se a les seus de l’ONU –Nova York, Ginebra i Viena– i en línia. Recullen les següents temàtiques:

 49 centaus We Are Everywhere (“Estem per tot arreu”)

1,20 dòlars Transgender (“Transgènere”)

1 franc Lesbian (“Lesbianes”)

1,50 francs Gay Families (“Famílies gais”)

0,68 cèntims Coming Out (“Surt”)

0,80 cèntims Gay (“Gai”)