Rather than más bien que en lloc de
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Música i performance

bar tool bar project

Rather than más bien que en lloc de
BAR project

19.06.2019 – 30.06.2019


Programa públic de BAR TOOL #2, de formació pràctica en arts visuals
A càrrec de BAR project
Planta 0

Entrada lliure. Aforament limitat

 

19 de juny, 19.30 h. Què fa un espai alternatiu?  Conferència de la curadora Anna Colin.

29 i 30 de juny, de 18.00 a 21.00 h. Presentació pública de projectes de BAR TOOL #2: Arash Fayez, Adélaïde Feriot, Céline Mathieu, Fran Glez, Marina Salvo, Gabriella Torres-Ferrer, Milagros Bedoya Valdivia.

                                               

No diem pas res de nou si afirmem que els nostres cossos són modelats per les relacions amb el món que ens envolta. Les nostres experiències, les formes d’afinitat comuna amb els altres, els moviments vitals, les normes que ens regulen, la música que escoltem, els llibres que llegim o, fins i tot, els vincles amb la resta de l’univers afecten irremeiablement qui som. Els nostres cossos són marcadors metabòlics, productius i reproductius de la subjectivitat, així com entitats en què el control s’exerceix a partir d’una varietat de forces socials, polítiques i físiques. En el seu transcurs vital, els cossos irradien amb intensitat i alhora són susceptibles a la mal·leabilitat, depenent sempre de les decisions que prenem o els accidents amb què ens trobem.

La pulsió de l’experiència vital és el que posa en moviment els diferents projectes presentats en aquest programa, amb al·lusió al mateix acte de decidir i a la manera com les nostres vides es veuen afectades per tots els condicionants que ens envolten. De manera general, l’expressió «en lloc de» subratlla l’elecció que es fa entre diverses opcions possibles. L’experiència personal de Milagros Bedoya Valdivia com a resident temporal a Barcelona guia a A few things I’ve learned un fil de pensaments i esdeveniments sobre experiències acadèmiques i vitals, tocant temes com ara la pedagogia crítica, l’anarquisme, la intuïció, la fama i la infàmia; Arash Fayez explora a 1+1=3 la condició «intermèdia» derivada de l’apatrídia, apuntant a situacions de desplaçament d’una ubicació a una altra sense parlar-ne directament; 952,576 cm3 és un escenari fictici en el qual una piscina serveix a Fran Glez per explicar una història musical que parla de relacions personals, tecnologia i cultura pop sobre el context millennial en què ha crescut; Assimilació és una instal·lació de Gabriella Torres-Ferrer que interromp els espais publicitaris físics i digitals de La Virreina, jugant amb l’estètica i els gràfics d’anuncis dirigits que qüestionen la falsa empatia d’Internet i la il·lusió de privacitat; Fuì, Leh-muhn i Microondas són tres configuracions autònomes de moviments discontinus amb què Céline Mathieu embulla un material físic tou amb la qüestió del pensament, incidint en com les ones mecàniques requereixen la presència d’un medi material per transportar la seva energia d’un lloc a un altre; Adélaïde Feriot proposa amb Melancholia una peça per a dos performers en la qual la representació de les constel·lacions boreal i austral són dibuixades sobre dos cels de seda que serveixen també de capes, enfrontant els dos cossos en un intent de resoldre un conflicte ancestral; Marina Salvo incideix amb 19,6” - Punto de Escucha en la invisibilitat mediàtica, el tabú i el silenci entorn del suïcidi, i proposa un espai per enunciar quelcom que no s’expressa públicament.

Els set projectes posen en acció diferents experiències vitals que, sens dubte, continuaran afectant la vida dels participants i el públic. De la mateixa manera, la plataforma curatorial BAR project (1) és considerada un organisme cultural autònom i alhora interdependent el cos de treball del qual té en compte tant la modalitat de formats com les maneres de fer entre artistes, institucions i públics. Amb l’objectiu de desenvolupar una comprensió pluralista, vivencial i multilingüe d’aquests, el programa públic «Rather than más bien que en lloc de» és tant un exercici de col·laboració amb la institució cultural La Virreina (2), com una modalitat de presentació pública de projectes artístics dels participants en el programa de formació pràctica en arts visuals BAR TOOL # 2 (3). Durant tres dies, «Rather than más bien que en lloc de» pensa i conversa amb la curadora Anna Colin entorn del que significa l’educació alternativa i el que la configura com a tal i culmina amb dos dies de performance, lectures, escoltes i propostes visuals que es desplacen en un programa públic en moviment en lloc de fer-ho en una exposició fixa.      

 

  1. BAR project és una organització curatorial autogestionada que es dedica a donar suport a artistes i comissaris internacionals i a promoure el diàleg transdisciplinari, l’hospitalitat, la col·laboració i l’intercanvi. Drinking while walking while hosting while thinking while making together és el leitmotiv de BAR project, que rep el nom del lloc popular i de trobada social de la cultura del sud d’Europa per tal de recontextualitzar-lo, així com de treballar i practicar («reflexionar fent») de manera flexible, informal i crítica. Aquesta condició de treball i estatus va més enllà de BAR project, estenent la pràctica curatorial a treballar en l’àmbit públic, i pren la ciutat de Barcelona com un espai públic de projecte. La pràctica curatorial de BAR project mira de destacar temes rellevants en el paradigma polític, social i econòmic desenvolupant a la ciutat de Barcelona un programa públic mitjançant el programa de residències per a artistes i comissaris internacionals i el programa de formació pràctica de nou mesos BAR TOOL. BAR project és un projecte curatorial iniciat el 2013 pels curadors Andrea Rodríguez Novoa, Veronica Valentini i Juan Canela. https://barproject.net/.
     
  2. En els últims anys La Virreina Centre de la Imatge ha insistit a construir cooperativament una arquitectura com a institució, una filosofia de treball i una política pública que s’expressen a la manera d’exposicions, seminaris, publicacions i activitats d’aprenentatge compartit, seguint un marc discursiu comú i obert a la col·laboració amb diferents col·lectius, projectes i agents de la ciutat. «Rather than más bien que en lloc de» és el resultat d’aquest afany i de l’interès comú entre La Virreina Centre de la Imatge i BAR project.
     
  3. BAR TOOL és un programa de formació pràctica concebut per BAR project que s’articula al voltant de la recerca, la producció i els processos de presentació. Aprofundint en el pensament i l’actuació interdisciplinària, el programa s’adreça a participants de diversos camps del coneixement —relacionats o no amb les pràctiques artístiques. Durant nou mesos es fomenta un ambient d’hospitalitat, en què el flux de coneixement s’esdevé mitjançant la conversa i l’acció, la convergència generacional i epistemològica. El programa se centra a aportar context per a un intens intercanvi mitjançant debats pràctics i tallers teòrics amb mentors locals i internacionals i amb convidats, visites i trobades programades a mida segons els interessos dels participants.