Resistències. Art i paraules per combatre la difamació política
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

Resistències

Resistències. Art i paraules per combatre la difamació política
Jean Wyllys, Márcia Tiburi, Debora Diniz, Wagner Schwartz, Cristina Juliana i Francesc Badia

06.10.2022


Dijous 6 d’octubre, 18 h
Auditori Lab. Entrada gratuïta
Projecció i taula rodona

Resistències. Art i paraules per combatre la difamació política és una sèrie documental de cinc capítols (de 15 a 20 minuts cadascun) que narra la història de Jean Wyllys, Márcia Tiburi, Wagner Schwartz i Debora Diniz, quatre grans noms de l’esfera intel·lectual pública brasilera víctimes de la política de l’odi al Brasil que ara estan lluitant des de l’exili. Des de l’elecció de Jair Bolsonaro com a president, a finals del 2018, tots ells han estat (i continuen sent) víctimes de notícies falses, difamació política i amenaces de mort.

Els protagonistes narren, des dels diferents llocs on viuen exiliats –Barcelona, París o Nova York–, o reunits a Londres, les diferents accions de supervivència en la seva lluita per reconstruir els espais privats, públics i polítics que ocupaven abans de ser víctimes del «ministeri de l’odi» de Bolsonaro, així com les diferents estratègies creatives que han desenvolupat per contrarestar la destrucció de les seves carreres públiques/polítiques, empresa per poderosos actors d’extrema dreta al Brasil.

Aquesta minisèrie, que utilitza un llenguatge visual contundent i una narrativa periodística innovadora, pretén servir no només per documentar l’experiència de l’exili i la lluita contra el feixisme i el llenguatge de l’odi, sinó també com a il·lustració de com les estratègies d’autodefensa a través de l’art i la paraula poden inspirar moltes altres persones de tot l’espectre polític que són víctimes de les notícies falses i de la difamació a través de les campanyes d’odi a les xarxes socials dirigides per règims autoritaris, tant a l’Amèrica Llatina com més enllà.

Resistències, una sèrie documental de democraciaAbierta/openDemocracy rodada el 2022, ha estat ideada per Jean Wyllys i Francesc Badia i Dalmases, dirigida per Cristina Juliana Abril i produïda per Francesc Badia i Dalmases.

Aquesta activitat s'emmarca en un minicicle de dos actes que reflexionen sobre les implicacions de la manipulació mediàtica, la desinformació i l'ús de fake news a l'esfera pública contemporània.

 

Jean Wyllys és periodista, escriptor i artista visual. Doctorand en Ciències Polítiques per la Facultat de Dret i Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona, també és investigador de l’Open Society Foundation i professor convidat de l’Institut de Recerca Afrollatinoamericà del Centre Hutchins de la Universitat de Harvard (EUA). Wyllys és autor de cinc llibres, el més recent dels quals, titulat O que não se pode ser (2022, Editora Civilização Brasileira), ha estat escrit en col·laboració amb la filòsofa i novel·lista Márcia Tiburi.

Márcia Tiburi és escriptora, artista visual i professora de filosofia. Ha escrit diverses novel·les i assajos, publicats en diversos idiomes. Actualment, imparteix classes a la Universitat de París 8 i treballa en l’exposició Terradorada de París, que també organitza.

Debora Diniz és una antropòloga i professora universitària brasilera que desenvolupa projectes de recerca sobre biooètica, feminisme, drets humans i salut. Els seus documentals sobre avortament, matrimoni igualitari, estat laic i investigació amb cèl·lules mare han rebut nombrosos premis nacionals i internacionals i han estat exhibits a nombrosos certificats.

Wagner Schwartz és actor i escriptor. És graduat en Lletres per la Universitat Federal d’Uberlândia i ha participat en grups de recerca i experimentació coreogràfica a l’Amèrica del Sud i Europa. Autor de 13 espectacles des del 2003, ha rebut, entre altres, el premi APCA (2012). Va ser seleccionat pel programa Rumos Itaú Cultural Dança el 2000, el 2003, el 2009 i el 2014, i el 2021 es va convertir en resident de la Cité Internationale des Arts, amb una subvenció atorgada per la Fundació Daniel i Nina Carasso. Aquest 2022 ha estat convidat per ICORN (Xarxa Internacional de Ciutats Refugi) a participar en la residència de PEN International a Anvers.

Cristina Juliana Abril és creadora i narradora visual, amb un interès especial pels projectes creatius i artístics. Nascuda a Barcelona, des de fa cinc anys resideix a Colòmbia, on ha treballat com a productora de vídeo i directora audiovisual per a 350.org, democraciaAbierta i la Friedrich-Ebert-Stiftung Llatinoamèrica, entre altres mitjans, ONG i fundacions socials.

Francesc Badia i Dalmases és periodista i productor documental, i és el fundador i director de democraciaAbierta, mitjà independent llatinoamericà afiliat a opendemocracy.net (Londres). També és analista polític, escriptor i editor especialitzat en geopolítica i assumptes internacionals. Publica regularment en mitjans internacionals com ara El País o The Guardian; és beneficiari d’una beca Pulitzer, i va rebre el Premi Gabo de Periodisme el 2021 per la seva tasca a l’Amazònia.

Francesc Badia i Dalmases
Francesc Badia i Dalmases
Cristina Juliana Abril
Cristina Juliana Abril
Resistències