Le mie parole
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Exposicions anteriors

Ketty La Rocca

Le mie parole
Ketty La Rocca

08.04.2017 – 18.06.2017


Comissari: Valentín Roma
Inauguració: divendres 7 d'abril, 19 h

Visites guiades gratuïtes: dimarts a les 18 h (a partir de l’11 d’abril)

Malgrat la seva brevetat, la trajectòria de Ketty La Rocca (La Spezia, 1938 – Florència, 1976) és un exemple paradigmàtic de com es van desenvolupar algunes de les pràctiques experimentals més contundents dels anys seixanta i setanta en l’àmbit europeu. Pionera en el territori de la poesia visual i integrant del mític Gruppo 70, les seves obres exploren la performance, el collage i el videoart. Aquesta és la primera mostra monogràfica que reuneix el conjunt del seu treball a l’Estat espanyol.

Pionera en el territori de la poesia visual i integrant del mític Gruppo 70, Ketty La Rocca (La Spezia, 1938 – Florència, 1976) reuneix en la seva trajectòria aquelles línies de confrontació que, partint de la neoavantguarda italiana dels anys seixanta, eclosionaran durant la dècada posterior.

La denúncia de l’ideari burgès, el rebuig de l’estètica neorealista i la voluntat de fer taula rasa amb les mitificacions de la cultura popular constitueixen un cert rerefons per a la seva obra. Així mateix, l’alliberament dels lligams respecte del significat, els desgavells lingüístico-sintàctics i la juxtaposició d’idiomes i imatges donen compte d’una pràctica que es basa en la cerca de nous alfabets per a l’art.

Els treballs de Ketty La Rocca eliminen el sentimentalisme propi de les retòriques del “jo”. Per contra, segons els plantejaments de la teoria crítica de la comunicació, se serveixen de tècniques antinarratives com el collage o l’absurd.

Les seves primeres peces qüestionen els estereotips femenins procedents de la publicitat i els mitjans de comunicació de massa, alternant la denúncia feminista i la paròdia de les institucions patriarcals. Ja sigui mitjançant el vídeo, la performance, la fotografia o l’escriptura, els seus projectes reconsideren el cos com a vehicle expressiu, el desvinculen dels paradigmes identitaris fins a convertir-lo en una «màquina gramatical».

El mètode de la deconstrucció propugnat per la semiòtica i, més específicament, els influents assajos d’Umberto Eco que van remoure els paradigmes de la interpretació, adquireixen un singular protagonisme en l’obra de Ketty La Rocca.

Le mie parole és la primera exposició de caràcter retrospectiu que revisa el conjunt de la seva trajectòria a l’Estat espanyol.

ketty la rocca
Les meves paraules, i tu?, 1975 @The Ketty La Rocca Estate
ketty la rocca
Les meves paraules, i tu?, 1975 @The Ketty La Rocca Estate
ketty la rocca
Dos punts, 1969 @The Ketty La Rocca Estate
ketty la rocca
Diari de la dona que treballa, 1964-65 @The Ketty La Rocca Estate
ketty la rocca
La guerrilla, 1964-65 @The Ketty La Rocca Estate
ketty la rocca
Declaració d’artista, 1971 @The Ketty La Rocca Estate
ketty la rocca
Fidel, 1974 @The Ketty La Rocca Estate

    També et pot interessar