Rèquiem per la norma
Lorenza Böttner
07.11.2018 – 03.02.2019
Comissari: Paul B. Preciado
Assistents de comissariat: Viktor Neumann, Pere Pedrals, Andrea Linnenkohl
Inauguració: dimarts 6 de novembre, 19 h
Visites guiades gratuïtes (a partir del 13/11): dimarts a les 17:30 h, dissabte i diumenge a les 11 h
Aquest projecte és una coproducció entre La Virreina Centre de la Imatge i el Württembergischer Kunstverein Stuttgart.
La trajectòria de Lorenza Böttner (Punta Arenas, Xile, 1959 – Munich, Alemanya, 1994) representa una de les crítiques més agudes als processos de discapacitació, dessexualització, internament i invisibilització a què són sotmesos els cossos amb diversitat funcional i els cossos transgènere. Mitjançant la fotografia, la pintura i la performance, la seva obra constitueix un himne a la dissidència corporal i de gènere.
Es tracta de la primera exposició monogràfica internacional dedicada a l’obra de Lorenza Böttner, una artista que pintava amb els peus i la boca i que va utilitzar la fotografia, el dibuix i la performance pública com a formes de construir-se un cos, alhora polític i vital, i de reivindicar el seu dret a existir lliurement davant de l’opressió i la institucionalització a la qual se sotmet als cossos transgènere i amb diversitat funcional.
Nascuda el 1959 com Ernst Lorenz Böttner a Xile, en el si d’una família alemanya, als vuit anys va patir un accident en el qual va perdre els dos braços. Educat a Alemanya, Lorenz va ser institucionalitzat amb els anomenats «nens del Contergan» -nascuts amb deformacions en els membres a causa dels efectes secundaris d’aquest somnífer en el fetus- i tractat com a «discapacitat». Enfrontant-se al diagnòstic mèdic i a les expectatives socials, Lorenz va decidir estudiar a l’Escola Superior d’Art de Kassel i va començar a pintar i a fer performances públiques encarnant una identitat femenina sota el nom de Lorenza Böttner. En els anys vuitanta va participar activament en la Disabled Artists Network amb Sandra Aronson i va defensar l’existència d’una genealogia d’artistes sense mans que treballen amb la boca i els peus.
L’obra de Lorenza Böttner representa una de les crítiques més agudes davant dels processos de des-subjectivació, des-capacitació, des-sexualització, internament i invisibilització als quals són sotmesos els cossos amb diversitat funcional i transgènere. Abastant diverses modalitats d’acció -pintura, dibuix, fotografia, performance-, avui dia l’obra de Lorenza constitueix un himne a la dissidència corporal i de gènere.
L’exposició, una coproducció amb el Württembergischer Kunstverein Stuttgart, arrenca a La Virreina Centre de la Imatge per la importància que Barcelona va tenir en la vida de l’artista. Lorenza Böttner es va mudar a la ciutat el 1982, hi va establir vincles amb molts dels artistes locals i es va convertir en Petra, la mascota dels Jocs Paralímpics dissenyada per Mariscal. Després d’haver viatjat intensament per Europa i Amèrica dibuixant i fent performances, Lorenza va morir el 1994, als 33 anys, per complicacions relacionades amb la sida.
Després d’una primera petita mostra del seu treball a la Documenta 14 de Kassel, aquesta exposició és la més completa realitzada fins ara sobre l’obra de Lorenza Böttner, un manifest irreverent i vitalista pels drets de les persones transgènere i amb diversitat funcional, així com un viatge a l’obra singular i única d’una artista cridada a esdevenir un clàssic del segle xx.
Coproducció amb:
Finançada per: