Investigació / Vídeo


ASSAIG I: «SI NO PUEDO BAILAR, PAQUÉ QUIERO TU REVOLU»
Carlos Manuel Álvarez, Yanelys Núñez Leyva i Denis Solís González. Modera: Lucía Piedra

09.11.2023


«Si no puedo bailar, paqué quiero tu revolu» (Si no puc ballar, perquè vull la teva revolució) és el títol d’aquest primer assaig en el marc de la investigació La intenció narrativa: explorant espais del relat social cubà en el període postrevolucionari (1970-2023)) i un dels enunciats que es llancen des de Damas 955, seu del Movimiento San Isidro (MSI) durant les protestes de l’any 2021 a Cuba. El Movimiento San Isidro encapçala el nucli d’un rizoma d’actors que avui mobilitzen i escenifiquen el desig i la necessitat d’un canvi social en la contemporaneïtat cubana. La disruptivitat del llenguatge San Isidro, per la seva particularitat, opera com a intensificador de les contradiccions existents, a la vegada que obre un mapa on es concatenen activismes, intents de diàleg, un tomb cap a la presència femenina, el desplegament d’editorials fora del marc institucional, l’escapada de cineastes cap a produccions independents, un nou estil de periodisme, la irrupció de revistes culturals, la música popular de ritmes accelerats, les visions crítiques al socialisme —encarnades—, i la resistència i agència d’espais independents. En aquest entramat d’actors i factors en moviment, aquest assaig interpel·la, en conversa amb Yanelys Núñez, Denis Solís i Carlos Manuel Álvarez, sobre els vincles, les implicacions, les línies de fuga i les possibilitats al voltant de la construcció del relat social, la narració i la discursivitat en la conjunció d’art i moviment social a la Cuba postrevolucionària. 

Carlos Manuel Álvarez va néixer a Matanzas (Cuba) el 1989. Va estudiar Periodisme a la Universitat de l’Havana. El 2016 va fundar la revista cubana independent El Estornudo, i els seus textos i columnes d’opinió es publiquen regularment a El País, The New York TimesThe Washington Post Internazionale. El 2017 va ser seleccionat pel Hay Festival per a la llista de Bogotà 39, que aplega els 39 millors escriptors llatinoamericans menors de quaranta anys, i va publicar la seva primera col·lecció de cròniques periodístiques, La tribu. Retratos de Cuba (Sexto Piso). El 2021 va rebre el Premi Don Quijote de periodisme (que forma part dels Premis Rei d’Espanya) i va ser seleccionat per la revista Granta entre Els Millors Narradors Joves en Espanyol. Ha publicat les novel·les Los caídos (Sexto Piso, 2018) i Falsa guerra (Sexto Piso, 2021). El 2022 va obtenir el Premi de Crònica Anagrama/UANL Sergio González Rodríguez pel volum Los intrusos, una llarga crònica sobre l’aquarterament de San Isidro, protesta cívica que va tenir lloc a l’Havana el novembre de 2020 que va canviar el mapa polític sentimental de l’illa. El 2023 va obtenir el Prix Carbet de la Caraïbe et du Tout-Monde 2023 per la traducció al francès de la seva novel·la Los caídos. Els seus llibres han estat traduïts a diversos idiomes, entre ells l’anglès, el francès i l’italià. 

Yanelys Núñez Leyva va néixer a l’Havana (Cuba) el 1989. És historiadora d’art i activista pels drets humans i membre fundadora del Movimiento San Isidro. Es coautora, juntament amb l’artista i pres polític Luis Manuel Otero, del Museu de la Dissidència a Cuba, una plataforma cultural que recontextualitza el concepte de «dissidència», que afirma la necessitat actual de diversitat política a l’illa. Ha realitzat tallers per exposar les seves eines de producció cultural i resistència cívica en conferències als Estats Units, Argentina, Xile, Anglaterra i la República Txeca, entre altres. Actualment forma part de l’Observatori de Gènere d’Alas Tensas.

Denis Solís González va néixer el juny de 1988 a l’Havana (Cuba). És artista, dins el món del rap més contestatari, i membre del Movimiento San Isidro. Va ser pres polític i actualment viu desterrat a Alemanya.