Cerca de aquí / Hemedik Hurbil
Presentació del llibre amb Clemente Bernad i Carles Guerra
04.07.2023
Cerca de aquí / Hemendik hurbil es presenta com un llibre extens, un relat possible del que és indicible, un mirall per als que van viure de prop el conflicte basc i una finestra per als que des de fora buscaven més peces d’un puzle que intuïen que era complex, però que no sabien que es venia incomplet.
La clau que permet parlar amb coneixement d’un fet és haver-lo viscut de prop. I expressar-ho amb autoritat, perquè en el transcurs van passar anys i van succeir coses que van ampliar l’experiència personal i la van convertir en expressió comuna d’una època. A la voluntat d’explicar-ho s’hi afegeix la necessitat de fer-ho i, a aquesta, la valentia de fer-hi front.
Cerca de aquí / Hemendik hurbil, de Clemente Bernad, implica una persona i un fotògraf, i tots dos en aquest context valen molt més que no pas la suma de les seves parts.
Clemente Bernad (Pamplona, 1963). Llicenciat en Belles Arts i DEA en Sociologia. Fotògraf i cineasta documental des del 1986, amb un fort interès per les temàtiques socials i polítiques dins del seu entorn cultural més proper. Entre els seus treballs destaquen Morir de sueños, sobre la recuperació de la memòria històrica a l’Estat espanyol, i Cerca de aquí / Hemendik hurbil.
Carles Guerra (Amposta, 1965). Crític d’art, docent i investigador. Ha estat director de la Primavera Fotogràfica de Catalunya, de La Virreina Centre de la Imatge i de la Fundació Antoni Tàpies, i conservador en cap del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). La seva recerca s’ocupa de les pràctiques dialògiques en els àmbits de l’art i la cultura visual.