Activitats / Vídeo


Sobre la fotografia (6)
Anna Malagrida i Elisenda Pons

31.05.2018


Dijous 31 de maig, 19 h. Virreina LAB
 

On Photography (Sobre la fotografia, 1977), l’emblemàtic assaig de Susan Sontag, serveix com a títol i com a invocació per a aquest cicle de converses entre fotògrafes que desenvolupen la seva obra en contextos nacionals i internacionals molt diferents.

La idea és posar en relació pràctiques diferents, així com posicionaments i paradigmes oposats, però també complementaris. Entenem que en l’enunciació de l’obra d’un artista hi ha una manera de construir esfera pública, una manera d’exposar-se i dirimir, col·lectivament, quin és l’horitzó d’una producció, el seu missatge, però sobretot el seu encaix comunitari.

 

ANNA MALAGRIDA (Barcelona, 1970) és fotògrafa i videasta. La seva obra s’estructura mitjançant una poètica de l’oposició entre interior i exterior, opacitat i transparència. El seu treball planteja una reflexió sobre el medi fotogràfic mateix i sobre la seva vinculació amb el context social en què es generen les imatges. El 2005 obté el Prix au Projet dels Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles i el 2016, la Carte Blanche PMU per dur a terme un projecte específic al Centre Pompidou de París. Actualment prepara una exposició de vídeo per a la Galeria 6 de l’IVAM. Ha exposat de manera individual al FRAC PACA de Marsella, a la Fundació MAPFRE de Madrid, al MAC Gas Natural Fenosa de la Corunya i a la Galleria Civica-Palazzina dei Giardini de Mòdena (Itàlia), i ha participat en projectes col·lectius al Kulturhuset Stadsteatern d’Estocolm, la Fundació Cisneros de Miami, el Fotomuseum Den Haag (la Haia) o la KunstFilmBiennale de Colònia. La seva obra forma part de col·leccions com el Centre Pompidou (París), el Magasin III (Suècia), el MACBA (Barcelona), el FRAC PACA (Marsella), el MAC Gas Natural Fenosa (La Corunya), el MUSAC (Lleó), l’Artium (Vitòria), les fundacions MAPFRE, “la Caixa” i la Fundació Vila Casas, Project 42 (Istanbul) o el Kawasaki City Museum (Japó), entre d’altres.

ELISENDA PONS va estudiar fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, i Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Fa 29 anys que fa fotografies, cobreix la informació diària i fa reportatges per a El Periódico de Catalunya. Col·labora amb diverses ONG, com ara Ojos del Mundo, Arquitectes sense Fronteres, PSV, la Fundació Ramon Martí i Bonet, i documenta el seu treball d’ajuda al tercer món a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i l’Àsia. Crea la seva obra personal exposant en galeries. Ha fet més de 20 exposicions a llocs com la Fundació Calouste Gulbenkian de Lisboa, el Palau Robert i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Ha participat en projectes col·lectius i en la publicació d’algun llibre. Des de l’any 2000 i des de Barcelona, ciutat on resideix actualment, treballa nou mesos a l’any per a El Periódico de Catalunya, i ho combina amb tres mesos lliures per fer els seus projectes personals i viatjar. Ha publicat el llibre For Sale, un recorregut pels paisatges de la crisi econòmica als Estats Units, Irlanda, Grècia, Espanya i Portugal. For Sale ha estat exposat dins el cicle “Fotointerpretacions” a la Biblioteca Agustí Centelles.