Ànec amb taronja
- 1 ànec sencer (1,5 kg aprox.)
- 2 cebes
- ½ pastanaga
- 1 branca d’api
- 5 taronges (4 en suc i 1 tallada a grills)
- 1 fulla de llorer
- 2 branques de romaní
- 2 branques de farigola
- 2 gots d’aigua
- mel
Per què conformar-se amb una mitja taronja quan la podem tenir sencera, en quantitat i qualitat? Aprofiteu l’abundància d’aquest fruit —vingut del sud-est asiàtic, com altres cítrics— a Catalunya, on ha arrelat meravellosament, a la terra i a la cultura. Al mercat en trobareu de l’octubre al juny, en condicions més que òptimes, provinents principalment de les terres de l’Ebre i del Llevant valencià.
Les taronges destaquen pel seu alt contingut en aigua, fibra, alt contingut en vitamina C i minerals com el calci. Al mercat, assegureu-vos que tenen una consistència turgent en tota la seva superfície, sense parts toves ni malmeses, i prioritzeu les que pesen més: indiquen que estan en el seu millor moment i plenes de suc!
Elaboració
- Netegeu bé l’ànec per dins i per fora, o compreu-lo net.
- Un cop ben net per dins i sense plomes, poseu-lo en una safata de forn, salpebreu-lo i pinteu-lo amb una mica d’oli. Amb el forn prèviament escalfat a 200 °C, coeu-l’hi durant 15 minuts.
- Mentrestant, talleu les verdures a daus petits i sofregiu-les en una paella amb oli fins que s’estovin.
- Afegiu les verdures sofregides i el brandi a la safata de l’ànec. Abaixeu la temperatura a 170 °C i coeu-ho 10 minuts més.
- En un cassó a part, poseu l’aigua a escalfar. Quan estigui bullint, afegiu-hi les herbes aromàtiques, apagueu el foc i deixeu-ho infusionar, tapat 10 minuts. Coleu-ho.
- Afegiu-hi l’aigua infusionada calenta i cuineu-ho de 30 a 40 minuts més a 170 °C.
- Retireu la safata del forn i, un cop es temperi, comproveu si hi ha un excés de greix. Si és el cas, descarteu-ne una part. Recupereu la resta de suc i les verdures i passeu-les pel colador xinès. Incorporeu el resultat en una olla amb la mel i el suc de taronja. Bulliu-ho un minut.
- Talleu l’ànec a quarts i poseu-lo dins de l’olla amb el suc. Corregiu-lo de sal i pebre mentre el bulliu 5 minuts a foc suau per integrar sabors. Al final de tot, afegiu-hi els grills de taronja.
I aprofitem per deixar-vos uns consells sobre les taronges! A casa, si no les heu de consumir en el termini de 7 dies, conserveu-les a la nevera (no més de 15 dies) perquè mantinguin la frescor. Si en feu suc, no en llenceu la polpa! Aprofiteu-la per afegir-la al mateix líquid o per enriquir un iogurt natural, per exemple. Per tal d’aprofitar-ho tot al màxim, congeleu-ne la pell i utilitzeu-la després per aromatitzar cremes i sopes, guisats, olis, infusions, begudes, postres o pastissos
Trobareu aquesta i moltes més receptes a Temps de Mercats. Vol III!