Assaboreix la primavera! Et recomanem productes per a aquest maig, un mes preestiu!
El mes de maig es pot dir que és el mes en què comencem a pensar: “Hola, estiu, tenim moltes ganes de veure’t!”.
És el moment en què podem menjar fruites fresques de temporada preestiu com el meló, la síndria, la pruna o el tomàquet, que arribaran al seu màxim esplendor els mesos de juny i juliol. També podem parlar de les verdures: mongeta tendra, patata primerenca, espàrrecs… Una bona font de vitamines per acompanyar tots els nostres àpats! O de peixos com la sardina, la gamba o l'escórpora. Productes que tenen un alt contingut de potassi i ferro. I no ens podem oblidar dels productes carnis, encapçalats aquest mes pel xai, perfecte per l'augment de la densitat òssia i per al sistema nerviós.
En referència a les fruites, el maig és el mes ideal per començar a menjar meló, una fruita popular que té forma de pilota de futbol americà. És un bon aliat per a la nostra pell i ens ajuda a reduir la tensió arterial.
El meló es digereix millor sol, però se’n pot elaborar melmelada o sucs frescos, o consumir-lo acompanyat de pernil. A més del meló, podem gaudir d'altres fruites com la pruna, la cirera o la nespra. Aquesta última, originària dels països asiàtics, és una bona font d’aliment per a una correcta circulació de la sang i redueix el nivell de colesterol.
Un altre producte que podem trobar en el camp de la fruita aquest mes de maig és el tomàquet, un aliment ric en minerals que ens ajuda amb la protecció dels nostres ossos. És molt habitual posar-lo a les amanides o bé un gaspatxo. La temporada només ha fet que començar! En unes setmanes en podrem gaudir encara més!
Pel que fa a les verdures, el producte que comença a florir aquest mes és la mongeta tendra. Tradicionalment, sempre que parlem de mongetes tendres, pensem amb el típic plat de patata amb mongeta verda de l’àvia. Però es pot fer molt més, com per exemple, un plat de mongetes, tomàquet i bacó.
Barcelona és una ciutat mediterrània i tenim una gastronomia que es basa, en bona part, en el peix. La sardina és un dels peixos estrella d’aquesta temporada: es tracta d’un aliment força econòmic, que disminueix el colesterol, augmenta la fluïdesa de la sang i compta amb un alt percentatge proteic. Les sardines es poden menjar soles, en un entrepà o en una amanida.
També hi podem trobar la gamba que, amb el seu alt contingut en proteïnes, ens ajuda en el nostre metabolisme i en els nostres nivells d'energia. Ideal per menjar-les després d'uns minuts a la paella a temperatura a mitjana-alta o en una paella de marisc, per exemple.
Com ja hem mencionat abans, el maig és un mes preestiu, això significa que ja és aquí el bon temps. Aquest bon temps es pot aprofitar per fer quedades de cap de setmana i barbacoes. La carn perfecta per fer torrada aquest mes és el xai.
Depenent del temps de criança del xai en podem trobar de diferents: xai de llet (mes i mig), ternasco (quatre mesos), pasqual (entre quatre mesos i un any) i l’ovella (més d’un any). Això significa que tenim varietat per escollir. També hi ha altres alternatives al xai durant tot l’any, com el capó o el garrí.
Si se us ha fet la boca aigua, als mercats de Barcelona hi trobareu tot el necessari per gaudir d’aquests productes de temporada!