Bunyols de bacallà, un imprescindible de Setmana Santa
Arriba la Setmana Santa i entren en escena molts plats que són típics en aquesta època. Hi ha plats de tots tipus: més sans com el potatge de cigrons o d'altres més llaminers com els pestinyos. No obstant això, avui parlarem sobre un plat que, a més de ser típic d’aquestes dates, s'ha convertit en un producte fix durant tot l'any en molts mercats, els bunyols de bacallà!
Els orígens de les primeres receptes escrites amb bunyols de bacallà són de Portugal, l'any 1840. Tot i això, la llegenda diu que va ser en la reconquista de Sevilla del Rei Fernando III al s. XVIII quan va néixer aquest plat. Això es deu al fet que, davant l'escassetat d'aliments, la població va combinar els carregaments de bacallà amb la farina, llet i ou dels que disposaven per donar lloc als bunyols de bacallà, els quals es convertirien en un plat tradicional.
Els bunyols de bacallà es van convertir en un plat típic de Setmana Santa precisament pel seu producte principal, el bacallà. Cal mencionar que en temps de Quaresma i Setmana Santa, etapes marcades per la religió, estava establerta l'abstinència de carn els divendres. En conseqüència, el peix es va convertir en un gran substitut, però els elevats preus i les dificultats en moltes zones d'aconseguir peix fresc va provocar que el bacallà es convertís en el protagonista d'aquestes dates.
Al mercat del Ninot trobarem dues parades dedicades al bacallà, on sempre que vulgueu podreu gaudir de bunyols de bacallà ja preparats. Per una banda, hi ha la parada Bacalalo, on podreu comprar els bunyols fets, o bé la pasta preparada perquè a casa no hi hagi complicacions. D'altra banda, hi ha la Bacallaneria Perelló 1898, que porta 125 anys i quatre generacions en el mercat. Allà, trobareu la Maite que us explicarà amb tot luxe de detall els diferents bunyols de bacallà preparats especialment per Setmana Santa. A més, si voleu comprar el bacallà per fer vosaltres mateixos els bunyols, la Maite us recomanarà l'esqueixada com a producte principal i us donarà les pautes a seguir per obtenir un plat exquisit.
Els ingredients que es necessiten per cuinar uns bons bunyols són:
- 300 grams de morro de bacallà dessalat
- Dos ous
- Mig got de llet
- 200 grams de farina
- Julivert al gust
- Mig sobre de llevat en pols
- Oli d’oliva
Elaboració:
1.- Separem els rovells de les clares.
2.- Barregem el bacallà, els rovells, la farina, la llet, el julivert i el llevat.
3.- Deixem reposar la massa unes hores.
4.- Barregem les clares a punt de neu i ho introduïm amb la massa.
5.- Comencem a fer les boles amb dues culleres per aconseguir la forma desitjada.
6.- Introduïm els bunyols en una paella amb oli calent i els fregim volta i volta.
7.- Els retirem i els posem en paper perquè absorbeixi l’excés d’oli.
Tot llest per gaudir d’uns exquisits bunyols de bacallà per Setmana Santa!