Gaudeix de “La Ruta dels Bunyols de Bacallà” als mercats
El passat 26 d’abril, el Gremi de Bacallaners de Catalunya i Bacallà d’Islàndia van presentar “La Ruta dels Bunyols de Bacallà” al Mercat de la Boqueria. Una iniciativa vigent fins al 21 de maig, que permet degustar una tapa de bunyols de bacallà i una beguda per només 6 euros en 22 establiments culinaris. Al Mercat del Ninot, per exemple, la ciutadania tindrà l’opció de degustar els bunyols del Bar Cal Ninot, Bar Ket o del Bar David del Ninot.
“La Ruta dels Bunyols de Bacallà” també inclou bacallaneries agremiades al Gremi de Bacallaneres de Catalunya i ubicades als mercats municipals de Barcelona, com ara les populars Bacalalo, Bacallà Masana i Bacallaneria Perelló, del Mercat del Ninot; Bacallà Tarrés, del Mercat de la Llibertat; Pesca Salada Rosa Marina, de Santa Caterina; El Rebost del Salat i Glòria Vila, del Mercat de la Mercè; Pesca Salada Figueras, del Mercat de Sants; Perelló, del mercat de Sant Andreu, i Pujamar, del Mercat de la Boqueria.
Tot i que aquests establiments tenen durant tot l’any bunyols de bacallà o pasta de bunyols per a fer a casa, oferiran també una tapa de bunyols de bacallà per a tastar in situ per només 3 euros (només els dissabtes des del 26 d’abril al 21 de maig).
Una de les bacallaneries participants és la parada Masana que treballa en el sector des de 1886, abans que la construcció arquitectònica del mateix mercat estigués acabada. Al taulell de Masana hi trobareu la Mònica, la cinquena generació de la família al capdavant del negoci. Una bacallaneria amb molta història que destaca per ser de les poques que encara manté la metodologia tradicional, en què ells compren el bacallà sencer i els talls i tots els processos els duen a terme ells mateixos. Tot el bacallà que trobareu a Masana prové d'Islàndia.
Pel que fa als bunyols de bacallà, la Mònica explica que és un dels productes estrelles de la parada i segueixen la recepta tradicional amb all i julivert, llevat, farina i ou. En el cas que vulgueu visitar la parada per tastar-los no us preocupeu si no en trobeu, ja que tenen la tradició de fer-los al moment perquè es gaudeixin més.
D'altra banda, al mercat de la Llibertat hi ha la bacallaneria Tarrés que fa 55 anys que es dediquen exclusivament a la venda de bacallà i algun plat preparat. Al capdavant de la parada hi trobareu en Rafel, la segona generació de la família al mercat. En Rafel us explicarà com tracten el bacallà, sigui sec, salat, remullat o cuinat. A més, també comenta que tres dies a la setmana tenen bunyols fets a la parada i la resta de dies hi ha l'opció de comprar la massa per fer-los a casa.
En Rafel us convida a visitar la bacallaneria Tarrés aprofitant la promoció "Ruta de bunyols de bacallà" perquè conegueu millor la botiga i el producte.
També és important destacar el projecte l'Escola Cuina de Mercat, que ha aprofitat la iniciativa per impartir tallers de cuina en tres mercats municipals de Barcelona perquè nens i nenes aprenguin a elaborar bunyols de bacallà i adquireixin hàbits saludables. Aquest 3 i 4 de maig, el Mercat del Ninot dona la possibilitat de participar en els tallers. Una setmana després, el dia 10 i 11 serà el torn del Mercat de Sant Antoni i, per últim, el Mercat de Sants tancarà els tallers els dies 16, 17 i 18 de maig.