Receptes nadalenques de la mà de De Cruz Morales i Soler Capella
Per Nadal és temps de tradicions, de família i de gastronomia. Els àpats d’aquests dies tan especials reuneixen família i amics al voltant de la taula per compartir plats tant tradicionals com innovadors, que fan de les reunions una trobada especial.
A la Carnisseria de Cruz Morales, situada al Mercat del Ninot, hi trobareu tota classe de carn per aquestes festes: xai, cabrit, pollastre, bou, vaca… Ens han compartit una recepta senzilla i deliciosa que podeu preparar durant aquestes festes de Nadal: un xai petit conegut com a “lechazo de Tudela” a la cassola. Simplement, heu de posar-li aigua, llimona, romaní, sal i pebre, deixar coure i, una vegada llest, a emplatar!
A més, també ens han compartit una recepta dels tradicionals canelons, un dels plats més típics de la gastronomia catalana durant l’època de Nadal. Per aquesta recepta, utilitzarem carn de pollastre, vedella i cansalada
- Afegir sal i pebre a la carn.
- Tallar-la petita i posar-la en una cassola amb oli calent, ceba, all i llorer. Deixar la carn que es vagi rostint.
- Quan està rostida, cobrir-la d’aigua i deixar-ho bullir aproximadament durant una hora a foc lent.
- Una vegada llest, retirar la carn, i trinxar-ho a la picadora (excepte el llorer).
- Afegir la beixamel (la pots comprar prèviament feta).
- En un altra olla, posar aigua a bullir amb sal i oli. Tirar les plaques de pasta una a una, i deixar-les aproximadament 15 minuts.
- Una vegada fetes, deixar-les refredar i col·locar-les damunt d’un marbre de cuina.
- Posar una mica de carn en cada una i cargolar-les.
- Agafar una safata de forn, untar-la en mantega i col·locar els canelons. Posar la beixamel a sobre, formatge ratllat i uns daus de mantega.
- Cap al forn, i llest!
També hem parlat amb la parada Soler i Capella, del Mercat de Provençals. Estan especialitzats en carn de poltre, xai i cabrit, i ja fa 50 anys que es dediquen al sector de la carnisseria. En Juan Antonio ens ha compartit una recepta de fricandó per preparar aquestes festes. Per fer aquesta recepta, necessitarem carn de poltre:
- Agafar la carn de poltre i enfarinar-la amb una mica de sal i pebre.
- Agafar una cassola i introduir la carn per marcar-la.
- Una vegada llest, retirar l’oli sobrant, i en la mateixa cassola preparar un sofregit de ceba i tomàquet.
- Quan el sofregit estigui llest, afegir farigola, llorer i un raig de conyac.
- Posar la carn a dins, i afegir brou de pollastre o aigua. El brou farà que quedi més consistent i gustós.
- Deixar-ho coure durant 45 minuts o 1 hora, comprovant que la carn no es desfaci.
I ja ho tenim llest! En Juan Antonio ens aconsella que una vegada cuinat, ho deixem un dia a la nevera, ja que es potencia el gust del brou. Tot i això, també ho pots gaudir al moment!
I si busques més sabors, se li pot afegir bolets com els moixernons, patates, pèsols… i tot allò que et vingui de gust!
Bon profit!